Hlavní obsah

Kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem se prodlouží o 20 dní, potvrdil na sociálních sítích ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zatím trvají necelý měsíc, měly skončit 2. listopadu.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Kontroly na hraničním přechodu Lanžhot

Článek

„Vláda na můj návrh schválila prodloužení zvýšené ochrany česko-slovenské hranice o 20 dní, tedy do 22. listopadu,“ napsal Rakušan.

Zdůraznil, že dokud nebude fungovat skutečně účinná ochrana vnější hranice Evropské unie, budou muset dopady nelegální migrace řešit na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

„Souvisí to s naším úsilím o ochranu bezpečnosti občanů České republiky,“ hájil rozhodnutí na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS).

„Do konce září jsme zadrželi 2799 osob, před rokem to bylo za stejnou dobu 11 tisíc lidí. Z toho plyne, že opatření fungují,“ upozornil. Česko se kontrol podle něj „zbaví“, pouze pokud najde řešení s ostatními zeměmi v Evropské unii.

Česko spustilo v koordinaci s Polskem namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem 4. října původně na deset dní, později kabinet oznámil prodloužení opatření do 2. listopadu.

Více a rychleji. Scholz volá po masových deportacích nelegálních migrantů

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám