Hlavní obsah

Slovenského exministra vnitra Kaliňáka propustili z vazby

– Bratislava • Aktualizováno

Nejvyšší soud propustil bývalého slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka z vazby. Senát soudu o tom rozhodl na pátečním neveřejném zasedání jednomyslně, sdělila Novinkám Alexandra Važanová, tisková mluvčí soudu. Policie Kaliňáka s bývalým premiérem Robertem Ficem obvinila ze založení a podpory zločinecké skupiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

„Trestní stíhání Kaliňáka považuje soud ve všech bodech, které jsou mu kladeny za vinu, za důvodné, ale důvody koluzní vazby u obviněného nebyly shledány,“ uvedla Važanová.

Orgány činné v trestním řízení se obávaly, že by někdejší ministr vnitra mohl ovlivňovat svědky nebo mařit vyšetřování. Kaliňák s vazbou nesouhlasil a podal stížnost, rozhodoval o ní Nejvyšší soud.

Exministr byl z vazby propuštěn, v ní mimochodem oslavil tuto středu 51. narozeniny.

Exministr vnitra Kaliňák bude vyšetřován vazebně, ale odvolal se

Evropa

Kaliňák obvinění označil za politickou kauzu. Obhajoba tvrdila, že v případu neshledala žádný důvod k vazebnímu stíhání, poukazovala rovněž na dlouhý časový odstup od údajného spáchání trestných činů po exministrově obvinění.

Poškozenými v kauze byli podle policie hlavně bývalý prezident Andrej Kiska a někdejší opoziční politik, nyní ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Fico: Slovensko s vládou gaunerů je největším vředem v Unii

Evropa

Fico ve funkci premiéra označoval Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a na veřejnost unikly také neveřejné informace o Kiskově firmě. Na bývalého prezidenta prokurátor v dubnu podal obžalobu v souvislosti s daňovou kauzou jeho firmy. Kiska své stíhání označil za expremiérovu mstu.

Kaliňák i Fico o funkce v kabinetu přišli během politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018. O dva roky později pak Směr-SD po porážce v parlamentních volbách skončil v opozici.

Fica k vazebnímu stíhání nevydali

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám