Hlavní obsah

Fica k vazebnímu stíhání nevydali

Bratislava
Aktualizováno

Jen 74 poslanců slovenského parlamentu ze 150 přítomných hlasovalo ve středu pro vydání expremiéra a předsedy opoziční strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica. 19 poslanců se zdrželo a 8 jich vůbec nehlasovalo. Předsedovi Směru tak nehrozí vazba a bude vyšetřován na svobodě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Vládní moc nedokázala přesvědčit ani vlastní koaliční poslance, aby s čistým svědomím mohli hlasovat pro toto rozhodnutí,“ řekl po hlasování bývalý premiér a předseda opoziční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini.

„Chtěli zavřít lídra opoziční strany. Nemají proti nám žádné zbraně, nevědí, co s námi mají dělat, ale to jejich problém,“ dodal k výsledku hlasování Fico.

Už předem bylo jasné, že proti vydání Fica bude celá opozice. Nejasná ale byla situace mezi poslanci vládní koalice. S vydáním Fica váhali především poslanci hnutí Jme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, ale také část poslanců hnutí (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) Igora Matoviče. To se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Fico čelí obvinění z trestného činu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny a z přečinu zneužívání pravomoci veřejného činitele. Předseda Směru považuje obvinění za revanš a pokus umlčet opozici.

Pellegrini svého bývalého šéfa Fica podrží

Evropa

Pellegrini Fica podržel

Předseda opoziční strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini už před hlasováním upozornil, že nemají žádné záruky, že pokud by vydali jakéhokoli poslance do rukou spravedlnosti, nebyl by to politický revanš.

„Na základě toho, co se tady děje za poslední dva roky, musím říct, že Slovensko dnes není standardním demokratickým a právním státem. Nikdo, nejen poslanci parlamentu, ale žádný občan Slovenska, se dnes nemůže na sto procent cítit bezpečně a spolehnout se na to, že i když nic neudělal, nemůže vůči němu vést žádný státní orgán stíhání ani ho žádným jiným způsobem trestat a ovlivňovat, nedejbůh omezit na svobodě,“ dodal expremiér.

Fico: Je to zneužití trestního práva na likvidaci opozice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám