Hlavní obsah

Slovenská vláda: Za velký počet romských dětí ve speciálních školách může i incest

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Velké pobouření nevládních organizací vyvolala argumentace slovenské vlády, že za velký počet romských dětí ve speciálních školách může vyšší míra incestu v romských komunitách. Vláda takto reagovala na výtky Evropské komise na porušování antidiskriminačních směrnic, protože je ve speciálních (dříve zvláštních) školách extrémně vysoké procento romských dětí. Použití tohoto argumentu potvrdil slovenský ministr vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra SR Robert Kaliňák

Článek

Evropské centrum pro práva Romů, slovenská pobočka Amnesty International a Nadace otevřené společnosti uvedly, že vláda používá tento historický stereotyp k omluvě segregace ve vzdělávání. Argumentaci vlády označily na typicky rasistickou a za signál selhání v hledání skutečných řešení klíčových otázek diskriminace.

„Je to nehoráznost. My pak můžeme říct, že slovenské rodiny mají vysoký koeficient alkoholismu,“ prohlásila bývalá zmocněnkyně slovenské vlády pro romskou komunitu Klára Orgovánová.

Nebudu tajit pravdu kvůli korektnosti, tvrdí ministr

Ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) však tuto kritiku odmítá.

„Bylo jasně naznačeno, že potenciál genetických změn je tu mnohem vyšší, a my prostě nemůžeme za politickou korektnost skrývat pravdu. To bychom se dostali k opravdu velmi pokryteckému schématu, kdy bychom neřešili problémy. Když ho nepojmenujete, nedokážete ho řešit,“ uvedl Kaliňák po zasedání slovenské vlády.

„Nebudeme zavírat oči před tím, že tady dochází k častějšímu incestu než v jiných komunitách. Pokud o tom nebudeme mluvit, bude to vzkvétat,“ dodal s tím, že se musí říkat pravda, i když je nepříjemná, ne ji v rámci politické korektnosti a obavy z xenofobie obcházet. „Pak můžeme rovnou škrtnout z trestního řádu konkrétní paragraf o souloži mezi příbuznými, protože je xenofobní,“ dodal.

Vláda použila starý lokální výzkum

Evropská komise v dubnu obvinila Bratislavu, že porušila evropskou směrnici o rasové rovnosti diskriminací romských dětí ve školách. Komisi vadí nadměrné počty romských dětí ve speciálních školách. Vyzvala Slovensko, aby zabezpečilo, že zákony a praxe budou v souladu s antidiskriminační legislativou Evropské unie.

Slovenská vláda tehdy argumentovala tím, že v romské komunitě je vyšší výskyt geneticky podmíněných poruch, protože je u nich vyšší koeficient příbuzenského křížení než jinde v Evropě.

Slovenská vláda se však podle neziskových organizací opírala při vypracování své argumentace o studii starou třicet let, která vznikla ještě za minulého režimu. Ta se však zaměřovala výhradně na populaci olašských Romů z okresu Nitra.

Ombudsmanka Jana Dubovcová upozornila, že až 88 procent žáků speciálních škol tvoří Romové. Do škol jsou údajně umísťovány také děti, které nemají žádné mentální postižení.

Reklama

Výběr článků

Načítám