Hlavní obsah

Slovensko se chystá nakoupit obrněné transportéry za 7,5 miliardy

– Bratislava

Slovenské ministerstvo obrany plánuje nákup 76 obrněných vozidel 8x8 za 296,2 milionu eur (7,5 miliardy korun). Konkrétní výrobce zatím nebyl vybrán.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vojenská přehlídka v Bánské Bystrici

Článek

Společně s logistickou podporou, municí a infrastrukturou se hodnota nákupu zvýší na 332 milionů eur (8,4 miliardy korun). Ze 76 obrněných vozidel má být šest velitelských a deset ambulantních. „Záměrem je v první fázi vyzbrojit dva střední mechanizované prapory pozemních sil,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Přezbrojením se vytvoří základ k vybudování jednotky Iniciativy připravenosti NATO (NRI-NATO Readiness Initiative), k čemuž se Slovensko zavázalo.

Pětina pandurů nefunkční. Armáda nezvládá údržbu

Domácí

Po schválení nákupu slovenskou vládou ministerstvo obrany osloví výrobce bojové obrněné techniky prostřednictvím jejich vlád. „Nabídky pak budou vyhodnoceny a zpracovány do pořadí podle výhodnosti,“ dodalo slovenské ministerstvo obrany.

Vyhodnocení nabídek by na Slovensku mělo proběhnout ještě letos, aby mohla být sériová výroba spuštěna v letech 2023 až 2025. Dodávky nových obrněných vozidel budou přicházet na Slovensko postupně.

V původním textu jsme mylně uvedli informaci, že se jedná o obrněné transportéry typu Pandur II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám