Hlavní obsah

Slovenská policie a prokuratura odložily případ údajných výhrůžek Kuciakovi

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava

Slovenská policie a prokuratura odmítly zahájit stíhání kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera pro podezření z výhrůžek vůči zavražděnému novináři Jánu Kuciakovi. Ve čtvrtek o tom informoval server aktuality.sk. Kočner, který se objevil i v tzv. mafiánských seznamech, které kolují po internetu, měl Kuciakovi vyhrožovat za jeho články.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Marián Kočner.

Článek

„Začnu se zajímat, pane Kuciak, nyní já o vás, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat a budu i já o vás vše zveřejňovat, co o vás najdu. Jak najdu nějakou špínu, nějaké přešlapy u vás, u vaší rodiny, každý má něco pod nehty, buďte si jist, že to zveřejním, stejně jako vy,“ měl říct Kočner podle serveru aktuality.sk Kuciakovi 5. září 2017 v telefonickém rozhovoru.

Kuciak podal v této souvislosti trestní oznámení, ale policie po několika týdnech věc odložila bez toho, aby podnikatele vyslechla. Po únorové vraždě Kuciaka a jeho snoubenky nechal generální prokurátor Jaroslav Čižnár případ opětovně otevřít. Národní kriminální agentura však ani po opětovném prověření nenašla důvod pro zahájení trestního řízení a 23. března věc opětovně odmítla.

„Verbální projev podezřelého Kočnera je možné hodnotit jako společensky nevhodný, ale nenaplnil znaky skutkové podstaty přečinu nebezpečného vyhrožování,“ konstatoval prokurátor Boris Brenčič.

Advokát Kuciakovy rodiny se odvolá

Advokát a bývalý ministr spravedlnosti i vnitra Daniel Lipšic, který zastupuje rodiče Jána Kuciaka, podal proti rozhodnutí policie a prokuratury stížnost. Okresní prokuratura Bratislava II. dala za pravdu policistům a stížnost zamítla.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám