Hlavní obsah

Tisíce Slováků vyšly do ulic Bratislavy, žádaly předčasné volby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Víc než dva tisíce lidí se zúčastnilo v pátek na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání protestní akce, během níž účastníci žádali vypsání předčasných voleb. Pro svůj záměr na místě sbírali podpisy pod petici za vypsání referenda o předčasných volbách. Akce navázala na masové protesty vyvolané únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Demonstrace v Bratislavě

 
Článek

„Máme už 80 tisíc podpisů. K vypsání referenda o předčasných volbách je potřeba 350 tisíc podpisů,“ řekl jeden z mladíků s petičními archy. Organizátoři by chtěli spojit referendum s podzimními komunálnímu volbami.

Protest tentokrát nezorganizovala iniciativa Za slušné Slovensko, ale několik dalších, které mají vesměs kritický názor na současnou vládní koalici strany Směr-sociální demokracie, Slovenské národní strany a strany Most-Híd.

Matej Hložník z iniciativy Hněvám se konstatoval, že v jiných slovenských městech se v pátek žádné akce nekonají. „Nebylo našim cílem dělat taková masová shromáždění, jako zorganizovala iniciativa Za slušné Slovensko. Chceme oslovit hlavně ty, kteří nás trochu znají a vědí o co nám jde,“ řekl Hložník, který odmítá, že za iniciativou stojí nějaká politická strana.

Juraj Šeliga a Karolína Farská z iniciativy Za slušné Slovensko potvrdili, že s pátečním shromážděním nemají nic společného. „Nemají transparentní účty a nevysvětlili, kdo přesně za nimi stojí,“ nechali se slyšet organizátoři nejmasovějších protestů od roku 1989, které vypukly po zmíněné vraždě.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Demonstranti požadují vypsání předčasných voleb

Po několika týdnech poté, co byla těla mladého novináře a jeho snoubenky objevena a do médií se dostaly první informace o možném propojení italské mafie na nejvyšší politiky v zemi, podala demisi vláda premiéra Roberta Fica a nastoupil kabinet premiéra Petra Pellegriniho. Ten však sestavily stejné politické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám