Hlavní obsah

Rozkolísaná slovenská politická scéna řeší přeběhlíka Krúpu

– Bratislava

Přestup jednoho poslance do jiné vládní strany by za normálních okolností neznamenal žádné zemětřesení. Na rozkolísané slovenské politické scéně se však přechod poslance Juraje Krúpy z hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče do strany Svoboda a solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka považuje za klíčovou událost.

Foto: Foto Profi media.cz/TASR

Poslanec slovenského parlamentu Juraj Krúpa

Článek

Sulík totiž začátkem července vypověděl koaliční smlouvu a předeslal, že pokud z vlády neodejde současný ministr financí a šéf OLaNO Matovič, čtyři ministři SaS podají koncem srpna demisi. Přejde-li dvacítka poslanců SaS do opozice, vláda premiéra Eduarda Hegera (OLaNO) ztratí většinovou podporu v parlamentu.

Zrada se dnes cení víc než věrnost
Igor Matovič, slovenský ministr financí

Klíč drží Heger

Přestup Krúpy z OLaNO do SaS proto Matovič označil za zradu a nese to velmi těžce. „Zrada se dnes cení víc než věrnost. Prachy víc než poctivost a mafie dělá i nemožné, jen aby se vrátila k moci,“ napsal na sociální síti Matovič.

Slovensko míří k menšinové vládě, odhaduje Sulík

Zahraniční

Publicista Juraj Hrabko označil premiéra Eduarda Hegera za klíčového hráče při řešení krize. Má v současnosti nejsilnější pravomoci i možnosti krizi řešit a prezidentka Zuzana Čaputová se dostane ke slovu až ve chvíli, kdy bude mít na stole návrhy na výměnu členů vlády.

„Pokud by došlo k výměnám na vládních postech, tam má prezidentka silné slovo, tam bude klíčovým hráčem. Premiér je klíčovým hráčem nyní, pak si role vymění,“ upozorňuje Hrabko.

Podle politologa Jozefa Lenče Krúpova změna dresu posílí vyjednávací pozice Sulíkovy strany. Lenč upozornil, že Krúpa nepatřil k otevřeným kritikům Matoviče. „Na sociálních sítích opakovaně vystupoval jako Matovičův obhájce,“ konstatoval politolog v televizi Ta3.

Čaputová: Vládní krize se vyřeší až koncem léta

Zahraniční

Jenom sólo akce?

Odchod Krúpy z OLaNO podle Lenče zatím nespustí úprk dalších liberálně smýšlejících poslanců Matovičova hnutí. „Tzv. liberální křídlo OLaNO hlasovalo při nedávném prolomení veta prezidentky tak, jak to chtěl Matovič. Proto bych nemohl tvrdit, že liberální poslanci v poslaneckém klubu OLaNO budou následovat Krúpu,“ dodal Lenč.

Od Dzurindy odešlo sedm

Druhá vláda premiéra Mikuláše Dzurindy (2002–2006) se stala rok po volbách menšinovou.
Dzurindovu Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU) opustilo sedm poslanců .
Vláda se opírala jen o 68 poslanců ve 150členném parlamentu, ale Dzurindu podrželi nezávislí poslanci.
Po odchodu Křesťanskodemokratického hnutí z vlády se konaly předčasné parlamentní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám