Hlavní obsah

Slováci posílají Dankovi peníze na jednosměrnou cestu do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na transparentní účet prezidentského kandidáta a předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka posílají Slováci hromadně jeden cent (25 haléřů) s odkazy jako „Na jednosměrnou letenku na Mars“ nebo „Na cestu do Ruska“. Danko si bude z transparentního účtu financovat svou prezidentskou kampaň.

Foto: Shutterstock

Andrej Danko

Článek

Dankova mateřská strana poslala na účet 31 tisíc eur (768 tisíc korun), individuální dárci mu posílají v naprosté většině již zmíněný jeden cent a z Danka si utahují.

Předsedovi SNS nejčastěji připomínají jeho nedávnou nehodu, při níž narazil do semaforu, nepočkal na policii a z místa činu ujel.

V oslovení se často objevuje slovo „kapitán“, čímž Slováci připomínají Dankovi, jak ho v minulosti mimořádně povýšili do hodnosti kapitána a on s dojetím líbal své nové kapitánské výložky.

Danko prý přišel o řidičák

Evropa

„Na opravu semaforu, Abychom se dál mohli bavit, pane kapitáne, Příspěvek na voperování sebereflexe, Vy Kazisemafore šestý, z Boží vůle kapitán“, to je jen několik odkazů, které se objevily při centových darech na Dankově transparentním účtu.

Podle zákona si kandidát nemůže nechat dary, u nichž není možné prokázat, kdo je skutečným dárcem.

V mnoha případech je u darů uvedeno pouze jméno, ale bližší údaje chybí. Takže Danka a jeho tým čeká ještě hodně práce s vrácením finančních darů ve výši jednoho centu.

Podle lednového průzkumu agentury Ipsos by Danko v prezidentských volbách získal jen 1,7 procenta hlasů.

Jasnými favority pro postup do druhého kola jsou předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini (40,7 %) a exministr zahraničí Ivan Korčok (38,2 %).

V rozhodujícím druhém kole by Pellegrini porazil Korčoka podle průzkumu v poměru 54,7 ku 45,3.

První kolo prezidentských voleb se na Slovensku uskuteční 23. března 2024 a druhé kolo bude 6. dubna 2024. Současná prezidentka Zuzana Čaputová na druhé funkční období už nekandiduje. Její mandát končí 15. června 2024.

Nadýchal jsem nulu, hájí se Danko. Ale 15 hodin po nehodě, řekla policie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám