Hlavní obsah

Nadýchal jsem nulu, hájí se Danko. Ale 15 hodin po nehodě, řekla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko narazil ve čtvrtek v Bratislavě krátce před půlnocí do semaforu a z místa činu ujel. V nedělní televizní diskusi tvrdil, že se po nehodě podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem. Slovenská policie však v pondělí informovala, že u něj dechovou zkoušku vykonala až 15 hodin po nehodě.

Foto: Shutterstock

Andrej Danko

Článek

Policie na sociální síti konstatovala, že při příjezdu hlídky před 23:30 se na místě dopravní nehody nenacházel řidič ani motorové vozidlo.

„Z uvedeného důvodu nebylo v čase příjezdu hlídky policie na místo zřejmé, kdo byl její účastník, a nemohlo ani dojít k vykonání dechové zkoušky na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu řidiče,“ uvedla policie.

S Dankem se policii podařilo zkontaktovat až v pátek ve 14:30. „Byl vyslýchán a podroben dechové zkoušce, s negativním výsledkem,“ sdělila policie s tím, že s ním následně zahájila trestní řízení ve věci poškozování a ohrožování provozu všeobecně prospěšného zařízení.

Trefil jsem sloup, no a? Danko narazil do semaforu a ujel

Evropa

Expert: Ze dvou promile je za 10 hodin nula

Ředitel Centra pro léčbu drogových závislostí v Bratislavě Ľubomír Okruhlica se k případu nechtěl vyjádřit, ale ve všeobecnosti potvrdil, že z těla vyprchá v průměru asi 0,2 promile za hodinu. „Pokud by měl člověk v sobě dvě promile alkoholu, to je už na hranici těžké opilosti, tak za deset hodin bude mít nulu při dechové zkoušce,“ řekl Okruhlica.

Opozice vyzvala Danka, aby odstoupil z funkce místopředsedy parlamentu. Předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka zdůraznil, že ústavní činitel musí jít občanům příkladem.

Navzdory skandálu kolem své dopravní nehody Danko v neděli oznámil, že bude kandidovat v prezidentských volbách.

První kolo prezidentských voleb se bude konat letos 23. března, případné druhé pak 6. dubna. Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června.

Nedovolím, aby tady vládli sluníčkáři. I Danko oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám