Hlavní obsah

Slováci oslaví 75. výročí povstání ve velkém, včetně vojenské přehlídky

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní oslavy 75. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání (SNP) trvají čtyři dny a vyvrcholí čtvrteční vojenskou přehlídkou v srdci povstání v Banské Bystrici. Ministerstvo kultury vyčlenilo na oslavy včetně obnovení některých památníků 2,3 milionu eur (přes 59 milionů korun).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Muzeum SNP v Banské Bystrici

Článek

Ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) zdůraznil, že vojenská přehlídka nemá být demonstrací síly. „Právě naopak, ozbrojené síly Slovenské republiky chtějí tímto způsobem vzdát hold těm, kteří v SNP bojovali,“ zdůraznil Gajdoš. Vojenské přehlídky se zúčastní přes 1500 vojáků a předvedou se na dvě stovky kusů techniky, včetně letecké.

Českou republiku budou na oslavách zastupovat premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Jaroslav Kubera, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Lubomír Metnar.

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) se věnuje 75. výročí SNP intenzivně už od začátku srpna. „Při této příležitosti jsme zařadili do vysílání množství dokumentárních i dramatických filmů a povídkový film Moje povstání 2, který vykresluje osudy neznámých hrdinů z období SNP,“ řekl Marek Ťapák, ředitel sekce programových služeb Slovenské televize.

Ve vysílání se objevily i starší filmy s povstaleckou tématikou, jako Vlčie diery z roku 1948 nebo Demeterovci z roku 1976 s Ladislavem Chudíkem a Magdou Vášáryovou v hlavních rolích. Televize odvysílá rovněž dokument o Muzeu SNP v Banské Bystrici, které bylo odhaleno přesně před padesáti lety ještě za přítomnosti Ludvíka Svobody a Alexandra Dubčeka.

Šokující průzkum

Nedávný průzkum agentury AKO odhalil, jak málo vědí o SNP mladí lidé ve věku od 15 do 20 let. Většina si například myslela, že partyzáni zvítězili, pletou si povstání se sametovou revolucí v roce 1989, třetina nezná žádnou osobnost z období SNP a polovina nedokázala pojmenovat žádnou obec, kterou nacisté vypálili. „V samotné Banské Bystrici se našlo 16 procent mladých, kteří nevěděli, že centrem povstání bylo jejich město,“ upozornil šéf agentury AKO Václav Hřích.

Ředitel Muzea SNP v Banské Bystrici Stanislav Mičev se rovněž pozastavil nad tím, že čtyři procenta mladých lidí v průzkumu označilo holokaust za správnou věc. „A to není konečné procento, protože mnozí pro jistotu na tuto otázku neodpověděli. To je věc, nad níž bychom se měli vážně zamyslet,“ konstatoval Mičev.

Reklama

Výběr článků

Načítám