Hlavní obsah

Slováci budou muset hlásit, kdo se stará o jejich děti, když jsou v práci

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Od února příštího roku čeká slovenské rodiny s malými dětmi nová povinnost. Rodiče budou muset hlásit úřadům práce, kdo se stará o jejich děti ve věku tří až šesti let, když jsou v zaměstnání. Tuto novinku, s níž přišlo ministerstvo práce, schválila Národní rada.

Foto: Jindřich Ginter

Ilustrační foto

Článek

Cílem nařízení je zvýšení dohledu nad malými dětmi, jejichž rodiče pracují, zvýšit ochranu dětí a zabránit jejich týrání.

Rodiče budou muset uvést, zda se o jejich děti stará babička, pečovatelka nebo chodí do školky. Zprávu o tom budou muset rodiče napsat na úřad práce e-mailem nebo klasickou poštou. Bude nutné uvést jméno, adresu, věk dítěte a kdo se o dítě stará.

Jak mám úřadům dát vědět, když předem nikdy nevím, jak hlídání syna vyřešíme
otec malého dítěte

Hrozí odebrání přídavků

V případě nesplnění těchto podmínek hrozí odebrání dětských přídavků. Úřadům bude nutno oznámit každou změnu. Nová povinnost neplatí pro rodiče zdržující se dlouhodobě v zahraničí.

Rodiče nové nařízení kritizují a obávají se, že úřady budou zbytečně strkat nos do rodinných věcí. „Jsme podnikatelé a s manželkou to řešíme operativně. Na syna dohlédne ten, kdo má zrovna čas. Pokud to nevychází ani jednomu z nás, babičky jsou naštěstí vždy po ruce. Jak mám úřadům dát vědět, když předem nikdy nevím, jak hlídání syna vyřešíme,“ říká Ondrej z Bratislavy.

Úřady odůvodňují novou povinnost množícími se případy zanedbaných dětí, které nechodí do školky, ani k lékaři a až do jejich nástupu do školy není jasné, kdo se o ně stará.

Reklama

Výběr článků

Načítám