Hlavní obsah

Slota provokuje Maďarsko, jeho tajná služba je prý za napadením Malinové

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota ve čtvrtek prohlásil, že studentka maďarské národnosti Hedviga Malinová nebyla nikým napadena, ale že aféru zorganizovala maďarská tajná služba.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

"Už je jasné, že na místě, kde se mělo přepadení odehrát, v tom čase vůbec nebyla," prohlásil Slota na tiskové konferenci.

Vyzval Generální prokuraturu SR, aby zveřejnila výsledky vyšetřování. "Nechápu, proč to ještě nezveřejnili," podivil se Slota nad počínáním Generální prokuratury. Novinářům odmítl sdělit, odkud má informace o výsledcích vyšetřování.

Malinovou měli v roce 2006 v Nitře napadnout dva muži za to, že mluvila maďarsky. Policie tvrdí, že studentka si napadení vymyslela a obvinila ji z křivé výpovědi. Malinová však trvá na svém, že ji napadli slovenští nacionalisté. Případ způsobil značné napětí ve slovensko - maďarských vztazích.

:. Hedviga Malinováfoto: PRÁVO/Ivan Vilček

Slota slovně zaútočil na prezidentskou kandidátku

Slota na tiskové konferenci slovně zaútočil na opoziční prezidentskou kandidátku Ivetu Radičovou za to, že se před časem zúčastnila oslav 10. výročí vzniku Strany maďarské koalice, která ve slovenském parlamentě zastupuje půlmiliónovou maďarskou menšinu. "Měla by se vzdát kandidatury. Může se stát prezidentkou tak hordy potkanů, nikoli slovenského národa," dodal Slota.

Radičová odmítla na tyto útoky reagovat. Naznačila však, že Slotovy výroky jsou součástí kampaně před prezidentskými volbami, které se budou konat v příštím roce. Slotova strana podporuje současnou hlavu státu Ivana Gašparoviče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám