Hlavní obsah

Slota chce zakázat Orbánovi vstup na území Slovenska

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Šéf maďarské opozice Viktor Orbán by měl být vyhlášen na území Slovenska za personu non grata. Prohlásil to předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota na středeční mimořádné schůzi slovenského parlamentu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota

Článek

Ta se konala jako reakce na Orbánova slova, že ve volbách do Evropského parlamentu půjde o to, kolik poslanců bude v Bruselu zastupovat zájmy Maďarů žijících v Karpatské kotlině. Orbán to řekl na předvolebním shromáždění Strany maďarské koalice (SMK), která ve slovenském parlamentu zastupuje půlmiliónovou maďarskou menšinu žijící na jihu Slovenska.  

Slota žádal zákaz SMK, kterou podle něho řídí z Budapešti. "SMK spolupracuje s extremistickými, revizionistickými a revanšistickými silami, které útočí na suverenitu, svrchovanost a územní celistvost Slovenské republiky," uvedl předseda SNS. Slota obvinil Orbánův FIDESZ a SMK, že se snaží o odtržení jižního Slovenska.

Slota prosazuje schválení zákona na ochranu republiky a změnu trestního řádu, aby propagace tzv. Velkého Uherska byla trestným činem.

Premiér Robert Fico zdůraznil, že má zájem o dobré slovensko-maďarské vztahy. Prohlášení šéfa maďarské opozice označil za nebezpečné pro stabilitu střední Evropy. "Tato prohlášení se týkají základů, na nichž je postavena poválečná Evropa," upozornil.

Poslanci opozičních stran, kromě SMK, se jednání nezúčastnili a mimořádnou schůzi označili za vytahování maďarské karty před nadcházejícími eurovolbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám