Hlavní obsah

Skripal je špinavý zrádce své vlasti, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý špión Sergej Skripal je špinavý zrádce své vlasti. Těmito slovy odpověděl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na otázku, která se týkala protiruských sankcí vyvolaných otravou Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury. Dotaz padl během plenárního zasedání Ruského energetického týdne.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Co se týče Skripala, tento špionážní skandál je uměle nafouknutý,“ řekl podle agentury RIA Novosti šéf Kremlu. Někteří novináři se podle něj snaží ze Skripala udělat aktivistu v oblasti lidských práv. „Je to ale jen špión, zrádce vlasti,“ řekl prezident a dodal, že je to špinavý zrádce. Čím dříve podle něj kampaň kolem Skripala skončí, tím lépe.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli v jihoanglickém městě Salisbury 4. března otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Oba strávili dlouhé týdny v nemocnici, ale nakonec útok nervovou látkou přežili.

Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Theresy Mayové šlo o operaci schválenou v nejvyšších patrech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě odmítá, podle ní chybějí k obvinění Ruska jakékoli důkazy.

Skripalova kauza vyvolala napětí mezi Západem a Ruskem. Británie, USA i řada dalších zemí vypověděly kvůli tomu na jaře několik ruských diplomatů, Rusko reagovalo recipročně.

Spojené státy v srpnu kvůli otravě Skripala novičokem vyhlásily vůči Moskvě sankce, které se týkají obchodní výměny a finančních transakcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám