Hlavní obsah

Skotští nacionalisté budou chtít druhé referendum už příští rok

Londýn
Aktualizováno

Podle projekcí vyhrála Skotská národní strana (SNP) v 52 až 55 z 59 obvodů ve Skotsku. Skotští nacionalisté okamžitě oznámili, že takové jasné vítězství dá skotskému parlamentu možnost vyhlásit druhé referendum o nezávislosti a britský parlament by je neměl blokovat. Chtějí jo uspořádat už příští rok.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová s kandidátem strany Davidem Lindenem v Glasgowském obvodě.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Předseda parlamentní frakce poslanců Skotské národní strany Ian Blackford, řekl, že když jeho strana vyhrála ve Skotsku, měl by premiér Boris Johnson umožnit uspořádat druhé referendum o nezávislosti Skotska už v roce 2020. „Když Skotsko hlasovalo pro SNP, Boris Johnson nebo jakýkoli jiný premiér by měl respektovat názor, hlasy a přání Skotů. My jsme dnes vyhrály tyto volby pro Skotsko. To by se mělo respektovat. Měli bychom mít referendum o nezávislosti v roce 2020.”

„Vzhledem k tomu, jak volila Anglie, to vypadá tak, že dojde k brexitu. O to je důležitější, že Skotsko má šanci volit si svou budoucnost,”  řekla první ministryně Skotska Nicola Strugeonová a dodala, že Westminster nemůže rozhodovat o Skotsku  „Lid Skotska dal jasně najevo, že nechce Borise Johnsona za premiéra, že nechce brexit a že chce mít budoucnost Skotska ve skotských rukou,“ řekla Strugeonová v rozhovoru pro SkyNews.

Bývalý šéf poslanců SNP v britském parlamentu Angus Robertson, který ztratil poslanecké křeslo před dvěma lety, řekl stanici BBC, že pokud je odhad přesný, tak není možné odepírat Skotsku právo na druhé referendum. Dodal, že je to už počtvrté v řadě, kdy ve Skotsku vyhrála volby SNP. Podle něj nemůže premiér Boris Johnson ignorovat výsledky voleb ve Skotsku a měl by umožnit uskutečnění druhého referenda.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Předsedkyně Liberálních demokratů Jo Swinsonová neobhájila poslanecký mandát. Poražena byla o 149 hlasů.

Také další kandidát SNP Humaa Yousaf zdůraznil, že SNP bude mít „rozhodně mandát“ na uspořádání druhého referenda o nezávislosti.

SNP získala ve Skotsku podle predikcí nově sedmnáct až dvacet obvodů především na úkor konzervativců, kteří jich podle odhadů ztratili ve Skotsku dvanáct ze třinácti. Amy Callaghanová dokázala těsně porazit i předsedkyni liberálních demokratů Jo Swinsonovou. Ta svou porážku uznala a připsala ji vlně nacionalismu, která se přehnala Skotskem i Anglií. SNP ale překvapivě prohrála v North East Fife, kde neobhájil křeslo mluvčí strany Stephen Gethins a porazila ho liberální demokratka Wendy Chamberlainová.

Pokud tedy volby vyřešily jeden problém Británie, kdy bude moci odejít z EU, objevil se druhý problém a tím je nový požadavek Skotů na druhé referendum o nezávislosti, uvedl politický korespondent BBC Nick Eardley, i když konzervativní politik Michael Gove okamžitě odmítl názor skotských nacionalistů, že 55 křesel v parlamentu by jim dávalo právo na vyhlášení druhého referenda o skotské nezávislosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám