Hlavní obsah

Škody způsobené boji na Donbasu jdou přes bilión

– Kyjev

Při bojích na východě Ukrajiny mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty podporovanými Ruskem padlo do úterý přes 2700 ukrajinských vojáků. Škody, které s konfliktem souvisí, dosahují přibližně 50 miliard dolarů (1,12 biliónu korun). V úterý to oznámil podle tiskové agentury UNN první náměstek ukrajinského ministra obrany Ivan Rusnak.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dům v Avdijivce poškozený palbou

Článek

„Na východě Ukrajiny byly zničeny objekty z energetické, dopravní, sociální a další infrastruktury. Lidé zůstali bez práce. Podle předběžných propočtů celková suma přímých ztrát Ukrajiny činí kolem 50 miliard dolarů,” řekl k bilanci škod Rusnak.

„Na východě Ukrajiny byly zničeny objekty z energetické, dopravní, sociální a další infrastruktury. Lidé zůstali bez práce. Podle předběžných propočtů celková suma přímých ztrát Ukrajiny činí kolem 50 miliard dolarů,” řekl k bilanci škod Rusnak.

Podle něj je třeba se přednostně zaměřit na pomoc civilnímu obyvatelstvu — vyřešit otázky kolem hygieny, zdravotních služeb, ubytování či provizorních přístřešků či zajištění dodávek vody a energií.

Padlo přes 2700 vojáků

Uvedl také počet padlých na straně ukrajinské armády. „Nevyhlášená válka už vzala život mnohým Ukrajincům, mezi nimiž je více než 2700 padlých a více než 10 000 zraněných vojáků,” citovala agentura sdělení Rusnaka, jehož údaje se týkají období od vypuknutí konfliktu v roce 2014.

Agentura v této souvislosti připomněla informaci ministryně pro evropskou a euroatlantickou integraci Ivanny Klympušové Cyncadzeové, že od začátku roku „v důsledku ruské agrese” zemřelo 120 ukrajinských vojáků a 47 civilistů a téměř 900 vojáků a přes 100 civilistů bylo zraněno.

A oběti dál přibývají. „Bohužel při bojích za posledních 24 hodin dva vojáci zahynuli v důsledku nepřátelského ostřelování,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany pro operaci ATO proti separatistům Oleksandr Motuzjanik s tím, že další tři vojáci byli zraněni.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN za tři roky vyžádal na 10 tisíc obětí na životech včetně dvou tisíc civilistů. Zraněno bylo přibližně 23 tisíc lidí. Kromě zraněných či mrtvých vojáků a civilistů by číslo mělo zahrnovat také příslušníky ukrajinských dobrovolnických praporů a separatisty.

Nezvěstní

Podle místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryny Heraščenkové nemusí být čísla konečná, někteří lidé jsou totiž vedeni také jako zmizelí.

Heraščenková uvedla, že se Ukrajina snaží zjistit osud více než 400 svých občanů, kteří zmizeli na území Donbasu ovládaném proruskými separatisty.

„V seznamech, se kterými v Minsku (skupina, která se zabývá řešením konfliktu na Ukrajině, pozn. red.) pracujeme, máme zaznamenaných 132 zajatců - civilních i vojenských osob. A dále 408 osob, které zmizely beze stopy, také civilistů i vojáků... O jejich osudu nic nevíme,” uvedla Heraščenková, která působí za Ukrajinu v humanitární podskupině takzvané minské skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám