Hlavní obsah

Sjezd CSU řeší migraci, kancléřku nepozvali

Právo, DPA, KOV, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za účasti 900 delegátů začal v pátek v mnichovské veletržní hale sjezd bavorské vládní Křesťansko-sociální unie (CSU), aby jednal o migrační politice, ekonomické situaci, politickém programu i personálních otázkách.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer na kongresu strany v Mnichově

Článek

Poprvé se sjezdu CSU neúčastní čelný představitel sesterské strany křesťanských demokratů (CDU). Kancléřka Angela Merkelová totiž nebyla pozvána. Z mysli Němců ještě nezmizela loňská kontroverze v Mnichově, kdy ji bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer (67) obvinil z chyb v imigrační politice.

Hrany sporu se prý od té doby poněkud ohladily, ale na nejvyšší hranici 200 tisíc migrantů ročně se ještě neshodli. Obě strany prý odmítly předstírat dohodu. A Merkelová trvá na tom, že jí to práva azylantů ani nedovolují.

Varoval před levicí

Seehofer i přes rozdílné názory k uprchlíkům vyzval CDU ke „společnému boji“ proti možné koalici soc. dem. (SPD), Levice a Zelených po parlamentních volbách za necelý rok. Vedení těchto stran jsou podle něj „nažhavená“.

„Když budou moci sestavit vládu, udělají to. To je nepochybné,“ zdůraznil.

CSU na sjezd pozvala rakouského lidoveckého (ÖVP) ministra zahraničí Sebastiana Kurze, který řekl, že uprchlická krize zdaleka není zažehnána. Kromě zajištění vnější hranice EU musejí politici podle něj jasně říci: „Kdo se vydá do Evropy ilegálně, do střední Evropy neprojde.“

Dokud bude záchrana ve Středozemí spojena s jízdenkou do Evropy, bude se na cestu vydávat stále více lidí. Pašeráci tak budou dále hodně vydělávat a počet mrtvých neklesne, varoval dále.

Bitva o posty

V Bavorsku se navíc mezitím rozhořívá skrytý boj o moc: Seehofer totiž naznačil jistou únavu, když pro list Bild am Sonntag řekl, že nemůže „pořád hrát bavorského libera“, a tak navrhuje v příštím roce oddělit funkci předsedy strany a šéfa zemské vlády.

Komu ale pak jaká funkce připadne? Seehofer má jasno – chce zůstat v Bavorsku a jako šéf CSU by měl být do Berlína vyslán do koaliční vlády korunní princ a zemský ministr financí Markus Söder (49). Ten nadšen není – vidí v tom snahu odsunout ho z bavorské šachovnice na tu berlínskou a tak ho zřejmě připravit o výhled stanout jednou v čele Bavorska. Veřejně už řekl, že do Berlína nepůjde.

Seehofer má naštěstí v zásobě zemského ministra vnitra Joachima Herrmanna (60), jenž by přesun do Berlína přijal.

Reklama

Výběr článků

Načítám