Hlavní obsah

Severokorejští dělníci v Rusku se doslechli, že je mají poslat na Ukrajinu, tak prchají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více severokorejských dělníků, kteří byli jakožto extra levná pracovní síla posláni režimem Kim Čong-una do Ruska, prchá a ukrývá se neznámo kde. Důvodem je rozšíření zprávy o tom, že je chtějí Rusové poslat na okupovaná území na Ukrajině. S odkazem na své zdroje to napsalo Rádio svobodná Asie.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejská dělnice, ilustrační foto

Článek

„Dělníci jsou otřeseni. Doslechli se, že mají být vysláni na Donbas na Ukrajině, a snaží se uprchnout. Pchjongjang začátkem září nařídil (svým) pracovním agenturám, aby dělníky nevysílaly na žádnou další práci, nechaly je jen dodělat tu již rozdělanou a vyčkávaly,“ cituje Rádio svobodná Asie ruského občana severokorejského původu, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován.

Severní Korea nechává najímat své občany jako stavební dělníky kvůli tomu, že jí chybí směnitelná zahraniční měna. Pro Rusy je taková nabídka výhodná, protože mohou Severokorejcům platit řádově méně než vlastním občanům.

Přestože je pro občany KLDR práce v Rusku v podstatě vysvobozením, na Donbas, tedy do válečné zóny, se jim nechce, protože se bojí o život. A to platí i pro jejich předáky a managment pracovních agentur.

Za normálních okolností Severokorejci práci v zahraničí vítají, protože si mohou alespoň zlomek vydělaných peněz nechat pro vlastní potřebu (většinu pracovní agentury odesílají zpět do Koreje), navíc nejsou pod drobnohledem všudypřítomné tajné služby a mají i volný čas. V Rusku podle dostupných informací pracují od 8 do 20 hodin.

Na mobilizační zátahy si stěžují už i ruští papaláši. Dokonce i Putinův poradce

Evropa

„Poté, co se dozvěděli, že mají být přesunuti na nové staveniště na Ukrajinu a mají vše dodělat do konce září, mnozí utekli. Neprchají jen stavební dělníci, ale i vedoucí pracovníci,“ uvedl další zdroj Rádia Svobodná Asie.

„Vím, že některé severokorejské společnosti jsou v pohotovosti, protože úředníci pověření řízením zaměstnanců jeden po druhém prchali,“ uvedl další anonymní zdroj Rádia svobodná Asie. Například staveniště ve Vladivostoku na ruském Dálném východě teď zejí prázdnotou.

EU bude Ukrajině cvičit vojáky

Válka na Ukrajině

Problém útěku pracovníků není nový. I v dobách relativního míru se podle druhého zdroje mnoho Severokorejců nasazených v Rusku pohřešuje. Jakmile přišly zprávy ze severokorejského konzulátu, aby se připravili na odeslání na Ukrajinu, počet útěků vzrostl.

Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí z prosince 2018 bylo v Rusku 21 tisíc severokorejských dělníků. Přibližně 19 000 z nich bylo zaměstnáno v továrnách, na farmách a na stavbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám