Hlavní obsah

Mapy: Kde hoří na Rhodu a v celém Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dovolenkáři, kteří se chystají na sever řeckého ostrova Rhodos, mohou prý být podle hasičů na ostrově v klidu. Výhled na příští dny je příznivý a nic nenasvědčuje tomu, že by se měly nebezpečné lesní požáry šířit z jihu na sever ostrova. Podle ministerstva zahraničí to vyplývá ze zpráv českých hasičů, kteří jsou přímo na místě.

Foto: ČTK

Požáry na řeckém ostrově Rhodos

Článek

„MZV bere informace ze dvou hlavních zdrojů – od řeckých orgánů a od našich českých hasičů na místě. Podle nich mají teploty a vítr ve středu a ve čtvrtek začít ustupovat, a situace si proto nyní nežádá označovat severní část ostrova za rizikovou,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Čeští hasiči jsou na místě právě proto, aby tuzemským úřadům pomohly utvořit ucelený obraz o situaci a v případě potřeby se podíleli na koordinaci evakuace českých občanů. Těch je na ostrově okolo 5 tisíc.

„Pro Řecko je aktuálně v DROZDu (systému registrace českých občanů pozn. red.) zaregistrováno 4624 osob,“ dodal Drake.

Tam i zpátky

Vzhledem k odlišné situaci na jihu a severu Rhodu a faktu, že je na ostrově jen jedno mezinárodní letiště, dochází k paradoxům, kdy cestovní kanceláře z jednoho místa lidi evakuují repatriačními lety a zároveň tam posílají charterové spoje plné nových turistů.

Někteří klienti cestovních kanceláří se také zlobí, že jim místo pobytu na severu ostrova nebyl nabídnut jiný zájezd nebo vráceny peníze. Některé kanceláře je na místo dál posílají. Pokud lidé nechtějí odcestovat, protože se například bojí, že dovolenou budou mít situací na ostrově zkaženou, nemají automaticky nárok na vrácení peněz. Některé cestovní kanceláře ale i těmto lidem vycházejí vstříc a nabízejí jim zájezdy do jiných destinací.

Rhodos opustilo 800 Čechů, dalších 1000 jich přijelo

Evropa
Foto: Windy

Požáry v Řecku

Příznivá prognóza pro sever Rhodu pro následující dny nicméně neznamená, že bylo nebezpečí lesních požárů na ostrově a dalších částech řeckého území zažehnáno. Hasiči bojovali celou noc s plameny. Požár zesílil v oblastech Gennadi a Vati na jihovýchodě a složitá je situaci i severněji u městeček Malonas a Massari.

Hoří také na ostrovech Korfu a Euboia a na poloostrově Peloponés. Na Euboji, která před pár lety zažila silné požáry, bylo obyvatelům Platanistu a Potami kolem druhé ráno nařízeno se evakuovat do Karystu. Kde aktuálně řádí požáry lze sledovat na stránkách windy.

Foto: ČTK

Požáry na řeckém ostrově Rhodos

Požáry na řeckých ostrovech sílí, hasiči s nimi bojovali celou noc

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám