Hlavní obsah

Sever pod stoletým sněhem, na jihu předjaří. Předěl evropských extrémů bude i v Česku

Extrémy, tak by se dalo popsat počasí, které bude panovat o víkendu v celé Evropě. Mrazy, kdy se rtuť teploměru dostane až k minus 15 stupňům Celsia, a přívaly sněhu, které mohou na některých místech lámat stoleté rekordy, sevřou sever Evropy. Počasí na jihu bude připomínat předjaří, na některých místech, například na jihu Německa, se teploty mohou vyšplhat až k 15 stupňům Celsia. A předěl těchto dvou extrémů bude i v Česku.

Foto: windy.com

Teplotní předěl mezi sevem a jihem Evropy bude procházet i přes Česko. Snímek by měl odpovídat předpovědi na sobotní odpoledne.

Článek

„O víkendu bude počasí i v Česku připomínat thriller. Nad naším územím se střetně polární vzduch od severu s teplou subtropickou vzduchovou hmotou od jihu,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Na tomto frontálním rozhraní se bude tvořit četná oblačnost i vydatné srážky. Ty budou o víkendu v severní polovině území sněhové, na jihu zřejmě dešťové, smíšené, ale i mrznoucí.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

„Očekáváme velké teplotní rozdíly zejména mezi severovýchodem a jihozápadem území,“ varovala Honsová. V sobotu na severovýchodě území odpolední teploty zůstanou na -4 °C (po ránu naměříme -5 °C), na jihozápadě budou až 4 °C (ráno 2 °C).

Na severu území bude foukat čerstvý nárazový vítr o rychlosti 55 km/h, na horách až kolem 80 km/h, takže se budou vytvářet sněhové jazyky a závěje.

Frontální rozhraní se zřejmě bude postupně přesouvat na jih a studený vzduch od severu až severovýchodu pronikne do celého Česka. Naznačují to už nedělní teploty. V neděli ráno by měly teploty klesat na 1 až -3 °C, na severu a severovýchodě až -7 °C. Nejvyšší denní na severovýchodě kolem -5 °C, na jihozápadě ještě 4 °C.

Postupně se ale bude ochlazovat a nový pracovní týden přinese výrazné ochlazení – celodenní mrazy a na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky.

Příští týden bude mrznout a sněžit

Počasí

V severní polovině území budou po ránu teploty na sněhové pokrývce klesat až k -15 °C, nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat od -8 na severu do 0 °C na jihu území. Oteplovat se začne až koncem týdne.

Sever Evropy zasypou masy sněhu, teploty spadnou pod minus 20

Evropa

Totální meteorologickou rozpolcenost zažije Německo. Sever jeho území zasáhne plnou silou ledový arktický vzduch. Kromě celodenních mrazů, kdy se teploty budou pohybovat mezi  -10 až -15 stupni Celsia, zasáhne oblast také blizard, tedy ledový vítr vanoucí z moře nad pevninu o rychlosti přes 15 m/s, který je často doprovázen vydatným sněžením. Kromě toho, že výrazně snižuje pocitovou teplotu, přináší tvorbu sněhových jazyků a hlubokých závějí.

Na jihu Německa to naopak bude vypadat jako na počátku jara. Oblast bude pod vlivem teplé fronty, která přichází od Gibraltaru. Teploty budou oscilovat mezi 10 až 13 stupni, není vyloučeno, že na některých místech vystoupají ještě výš, na 15 až 20 stupňů a může i pršet

Reklama

Výběr článků

Načítám