Hlavní obsah

Sever Evropy zasypou masy sněhu, teploty spadnou pod minus 20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sever Evropy čeká o víkendu citelné ochlazení a přívaly sněhu. K tomu se přidá silný ledový vítr, který se postará o závěje a sněhové jazyky na silnicích. Bohaté sněžení lze čekat ve Skandinávii, v Rusku nebo v Německu. I v Česku lze čekat o víkendu vydatné srážky, z části však budou dešťové.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od soboty se bude do severní Evropy nasouvat arktický vzduch. Od Norska až po Rusko budou noční teploty klesat k minus 20 stupňům Celsia, ve vyšších polohách bude mrznout ještě více.

Z jihu se ovšem nasouvá teplý vzduch. Ten se při střetu s chladným vzduchem bude rozpínat, ochlazovat a bude docházet ke kondenzaci vodní páry a začne extrémně silně sněžit. Nejvíce sněhu by mělo spadnout během neděle. Na mnoha místech to bude 50 až 60 centimetrů.

Bude zima, předpověděl svišť Phil

Koktejl

Vzhledem k silnému větru meteorologové varují před závějemi a sněhovými jazyky. Mnohé oblasti by mohly být odříznuty od okolního světa.

Německo by v sobotu kvůli tomuto rozhraní mohlo zažít extrémní teplotní rozdíly mezi severem a jihem, které mohou činit až 20 stupňů Celsia.

Běžky, koulovačky i psí spřežení. Zavátý Madrid se proměnil v ráj zimních radovánek

Koktejl

Velké rozdíly v počasí by o víkendu mohly být znát také v Česku. „Počasí u nás bude pod vlivem frontálního rozhraní oddělující studený vzduch na severu od teplejšího na jihu,” řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Zatímco na severu území se budou teploty pohybovat kolem nuly, v ranních minimech až kolem -5 stupňů, na jihu území bude až 7 stupňů nad nulou, po ránu 2 stupně.  a srážky budou spíše dešti.

Společné pro sever i jih budou vydatné srážky - na severu sněhové, na jihu dešťové.

Sníh a led ochromil železniční dopravu na severu Německa

Evropa

Počasí na další dny je zatím značně nejisté. Záležet bude na tom, kam se frontální rozhraní posune. Pokud k jihu, bude studený, původem arktický vzduch pronikat i na zbytek území.

Reklama

Výběr článků

Načítám