Hlavní obsah

Šešelj nepřišel k soudu v Haagu, drží hladovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj (52), čelící obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti za války v Bosně a Chorvatsku, se v pondělí odmítl dostavit z cely k zahájení soudu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v nizozemském Haagu.

Článek

Podle zástupce tribunálu pokračuje v hladovce, kterou zahájil před dvěma týdny, a pije jen vodu. Podobně jako někdejší jugoslávský prezident Slobodan Miloševič, který zemřel letos v březnu přímo v haagské cele, také Šešelj tribunál neuznává a označuje ho za nezákonný, byť se mu v únoru 2003 dobrovolně vydal. Hladovkou se mj. chce domoci odvolání advokáta, který mu byl přidělen pro jeho obstrukční chování, jež zahájení procesu předtím několikrát zablokovalo. Žádá také neomezené návštěvy své ženy.

Dvaapadesátiletý Šešelj všechna obvinění odmítá a vzdor procesu řídí z haagské cely nejsilnější parlamentní stranu ve své zemi a povede ji z prvního místa v lednových parlamentních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám