Hlavní obsah

Sesazený arcibiskup Bezák dostal od papeže satisfakci a bude rehabilitován

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Ani audience odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka u papeže Františka mu neumožní vrátit se k původní pastoraci na Slovensku. Bezák však byl fakticky tiše Vatikánem rehabilitován.

Foto: Földeši Miroslav, ČTK

Róbert Bezák

Článek

„Papež mu dal morální satisfakci a jsem přesvědčen, že mu určí místo vhodné pro biskupa, což bude jeho rehabilitací,“ uvedl český kardinál Miroslav Vlk, který audienci u papeže pro Bezáka zařídil.

Vlk je přesvědčen, že Bezák se už na Slovensko nevrátí. „Domnívám se, že kauza je před brzkým vyřešením. Mám dojem, že Bezák se na Slovensko nevrátí,“ uvedl Vlk pro Katolický týdeník. „Papež pozorně vyslechl vyprávění Róberta Bezáka, zeptal se ho, co si myslí o řešení celé situace, a nakonec řekl, že si věc prostuduje a rozhodne o řešení,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezák byl v roce 2012 papežem Benediktem XVI. nečekaně odvolán z čela Trnavské arcidiecéze. Okolnosti jeho odvolání nejsou dosud zcela vyjasněné. Slovenská média uváděla jako možné důvody jeho příliš liberální přístup k homosexuálům. Stýkal se prý s kněžími, kteří měli děti, nebo byli homosexuálové. Kritizoval také dřívější finanční transakce v Trnavské arcidiecézi, v jejímž čele stál Bezák tři roky.

Odvolání populárního arcibiskupa vyvolalo bouři nevole věřících na Slovensku.

Kiska i Bezák u papeže

V případě odvolaného arcibiskupa Bezáka se Vlk angažuje už delší dobu. Šokující je, že při vyjednávání audience musel obejít některé mocné v církvi, aby vůbec k setkání došlo.

O audienci u papeže požádal loni v září a pozitivní odpověď z Vatikánu přišla až začátkem března.

„Jméno pana arcibiskupa v ní nebylo uvedeno. Hned jsem pochopil, že vatikánští úředníci to zašifrovali tak, aby se o tom nedozvěděli někteří vysoce postavení hodnostáři v okolí papeže. Bylo to záměrné, protože následně mohli rozhodnutí Svatého otce už jen respektovat,“ řekl Vlk slovenskému deníku Sme. Audience se nakonec konala v pátek 10. dubna.

Celé záležitosti pomohla i audience slovenského prezidenta Andreje Kisky u papeže, která se konala minulý čtvrtek. Kiska se totiž při rozhovoru s papežem o Bezákovi zmínil.

Nepřející přímo ve Vatikánu

Kontroverzní odvolání arcibiskupa Bezáka dodnes rozděluje slovenskou katolickou církev i věřící a zdá se, že způsobuje pnutí i uvnitř Vatikánu. Církevní analytik Imrich Gazda se domnívá, že v nepřízni je u kanadského kardinála a prefekta Kongregace biskupů Marca Oulleta, jehož jméno bylo v minulosti přímo spojováno s odvoláním Bezáka z čela Trnavské arcidiecéze.

Možné důvody pronásledování
byl kritikem poměrů uvnitř katolické církve
měl příliš reformní a liberální přístup k církevním záležitostem
snažil se vyšetřit finanční otazníky kolem svého předchůdce
vysvětil za kněze osoby, které jiné diecéze odmítly

Estébácké praktiky

Podle odůvodnění z Vatikánu měly být za jeho odvoláním dopisy slovenských kněží a věřících o jeho osobě. Když se Bezák ptal, kdo dopisy napsal a co v nich bylo, odpověď nedostal. „To je systém minulého režimu a estébáckých praktik,“ uvedl Bezák. K odvolání údajně přispěly také výsledky kontroly Vatikánu vedené český biskupem Janem Baxantem.

Bezák přiznal, že odvolání ho překvapilo, zklamalo, rozesmutnilo i rozzlobilo. Slovenská média naznačila, že za odvoláním Bezáka mohl být jeho předchůdce Ján Sokol, který žárlil na popularitu svého nástupce a obával se odhalení určitých finančních nesrovnalostí. Mezi důvody odvolání trnavského arcibiskupa údajně Vatikán uvedl, že příliš často nosil džíny a obklopoval se spolupracovníky s pochybnou pověstí, mezi nimiž měli být kněží s homosexuální orientací a kněží, kteří měli děti.

Vatikán následně zakázal odvolanému slovenskému arcibiskupovi vystupovat v médiích. Stále populární duchovní měl pravidelný pořad ve zpravodajské televizi TA3. Zákaz duchovnímu udělil již zmíněný kardinál Ouellet. Pro Bezáka byl televizní pořad jedinou možností, jak mohl oslovit věřící, protože od svého odvolání měl zakázáno sloužit mše.

Slovenští věřící se dlouho nechtěli smířit s odvoláním oblíbeného arcibiskupa. V petici žádali Vatikán o vysvětlení tohoto kroku, pořádali protesty a v Bratislavě se konal koncert na podporu Bezáka.

Arcibiskup po odvolání působil jako pomocný duchovní na banskobystrické farnosti v Radvani a nakonec se uchýlil do kláštera redemptoristů v italském Bussolengu. Od loňského prosince se však opět zdržuje na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám