Hlavní obsah

Selhání státnictví, tvrdil Johnson o odchodu bez dohody. Teď mu to v Británii připomínají

– Londýn/Brusel
Novinky, Daniel Drake

Britský premiér Boris Johnson by měl rezignovat, pokud se mu nepodaří dosáhnout dohody s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Na Twitteru to uvedl dlouholetý konzervativní poslanec Sir Roger Gale. Johnson totiž před minulými volbami sliboval, že dohoda o obchodních vztazích je připravená, „jen ji stačí strčit do trouby”.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Víkendová jednání mezi Spojeným království a Evropskou unií opět skončila bez úspěchu. Šéfka komise Ursula von der Leyenová sice ujistila, že jednání budou pokračovat, na ostrovech se už ale veřejnost pomalu začíná připravovat na odchod bez dohody.

Termín vypršel, ale Británie a EU jednají o brexitu dál, Londýn prý ustoupil

Evropa

„Detailně jsem zkoumal odchod bez dohody. Jednalo by se o selhání státnictví,” tvrdil ještě minulý rok britský předseda vlády. A to není vše. Před minulými sněmovními volbami sliboval Johnson, že dohoda o pobrexitových vztazích je připravená. „Jen ji stačí dát do trouby,” (angl. oven-ready) ujišťoval.

Co se s onou dohodou stalo, není úplně jasné. Podle glosátorů na sociálních sítích ji dal zřejmě do rozbité trouby.

Bude potřeba uvolnit místo

Kritika premiéra sílí, podle opozice by měl přistoupit na kompromis. Nově ale zaznívají výhrady i z vlastních řad.

„Červené čáry“ Unie zná Londýn už léta

Zahraniční

„Pokud se panu Johnsonovi nepodaří dosáhnout přijatelné obchodní dohody s EU, jako premiér by selhal,” napsal na Twitteru poslanec Roger Gale, který ve Westminsteru sedí již od roku 1983.

V případě odchodu bez dohody by podle něj měl Downing Street uvolnit pro nového nájemníka. „Jakožto čestný muž by musel uvolnit cestu někomu schopnému situaci napravit, sjednotit zemi a prokázat takové vedení, které si Velká Británie a Severní Irsko zaslouží,” dodal.

Nejčastěji se o potenciálním nástupci spekuluje o současném ministrovi financí Rishim Sunakovi. Podle agentury YouGov je dokonce nejpopulárnějším konzervativním politikem.

Tři kritické oblasti

Zásadní rozdíly při vyjednávání dohody panují ve třech kritických okruzích: pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením vzájemných sporů a rybolovná práva v britských vodách.

Tři oblasti, na kterých troskotá brexitová dohoda

Evropa

Podle unijních zdrojů došlo v posledních dnech k nepatrnému posunu, obě strany ale stále upozorňují, že nechtějí dohodu za každou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám