Hlavní obsah

Šéfka norské rozvědky vyzradila tajnou informaci. Rezignovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka norské tajné služby PST Janne Kristiansenová na středečním slyšení v parlamentu uvedla, že Norsko má své agenty v Pákistánu. Jedná se o tajnou informaci. Přestože Kristiansenová neuvedla, jaký je cíl jejich mise, na svou funkci ještě týž den večer rezignovala.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Janne Kristiansenová rezignovala na funkci ředitelky norské tajné služby PST.

Článek

Kristiansenová čelila kritice už kvůli tomu, že PST nevěděla o připravovaných atentátech pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika.

O svém rozhodnutí rezignovat informovala ministerstvo spravedlnosti.

Norsko má jakožto spojenec USA několik set svých vojáků v sousedním Afghánistánu.

Podle zápisu středečního slyšení Kristiansenová reagovala na dotaz, zda by Norsko mělo být v kontaktu s pákistánskou rozvědkou. Odvětila na to, že služba E, tedy agentura podléhající norské armádě, už v Pákistánu působí.

Tři dny po loňských útocích, při nichž Breivik zabil 77 lidí, se proti kritice, že rozvědka mohla být aktivnější, aby atentátům předešla, řekla, že "izolovat a chytit podobnou osobu by nedokázala ani německá Stasi". K tomu by podle ní bylo zapotřebí umístit čipy do hlav všech Norů a snímat jejich myšlenky.

PST nyní vyšetřuje hrozbu, kterou na portálu YouTube umístili islámští radikálové. Ve videu hrozí likvidací nejvyšších norských představitelů. Podle PST jsou pro Norsko hlavním zdrojem ohrožení radikální vyznavači islámu.

Reklama

Výběr článků

Načítám