Hlavní obsah

Šéfdiplomat Kuleba se pustil do „pochybovačů“ o ukrajinské protiofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se pustil do západních analytiků, kteří vyjadřují pochybnosti ohledně ukrajinské protiofenzivy, a vyzval je, „aby byli opatrnější ve svých prognózách a dlouhodobých předpovědích“. Informuje o tom list Ukrajinska pravda.

Foto: Staff, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

Kuleba tak reagoval mimo jiné na zprávy deníku The Washington Post, který ve čtvrtek s odkazem na informace od zdrojů obeznámených s utajovanou prognózou napsal, že američtí zpravodajci nevěří, že by se Ukrajincům letos podařilo osvobodit město Melitopol na jihu Ukrajiny a že se zastaví několik kilometrů od něj.

„Bereme taková prohlášení s klidem. Podle nejmenovaných úředníků, generálů a analytiků měla Ukrajina v únoru 2022 přestat existovat během tří až deseti dní,“ prohlásil Kuleba pro deník Bild.

Dodal, že „(ti samí experti) nyní předpokládají, že Ukrajina nebude schopna tak rychle získat zpět celé své území“. To podle něj ukazuje, „že i pochybovači s postupem času získávají větší naději“.

Ukrajinu není radno podceňovat, poznamenal také ukrajinský šéfdiplomat. „Chci říci, že analytici by měli být opatrnější ve svých prognózách a dlouhodobých předpovědích,“ uvedl a vyzval spojence k trpělivosti.

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022 západní zpravodajské služby i vojenští představitelé neočekávali, že by se Ukrajina dokázala bránit. V té době se opakovaně uvádělo, že Kyjev padne, připomněl Bild.

Nepoužijeme západní zbraně k útokům na ruské území, slíbil Kuleba

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám