Hlavní obsah

Šéf ukrajinské rozvědky připustil výměnu vězňů s Rusy „všichni za všechny“

Kyjev a Moskva se údajně „blíží“ k uzavření dohody o výměně válečných zajatců ve formátu „všichni za všechny“. V rozhovoru pro server RBK-Ukrajina to uvedl šéf ukrajinské rozvědky Kirill Budanov. Odpovídal přitom na otázku, zda to považuje „za reálné“.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští obránci Azovstalu míří do ruského zajetí

Článek

Podle Budanova Ukrajina k pondělku vyměnila celkem 2200 mužů. Není to poprvé, co šéf ukrajinské rozvědky podobnému dotazu čelí. Loni na podzim k tomu řekl, že se tato otázka projednává.

Nyní, když byl dotázán, zda výměnu v tomto formátu považuje za reálnou, řekl: „Ano, v zásadě se k tomu blížíme.“

Moskva prý nekývne

Nejmenovaný zdroj RBK „blízký ruské parlamentní koordinační skupině pro otázky vojenské operace“ ale tvrdí, že Moskva na takovou výměnu nekývne, protože v ruském zajetí je mnohonásobně více Ukrajinců, než kolik je ruských vojáků zajatých Ukrajinci.

Rusko se také podle tohoto zdroje zdráhá propustit ukrajinské příslušníky pluku Azov, které považuje za teroristy a chce je soudit.

Moskva dělá vše pro to, aby se ruští vojáci vrátili z ukrajinského zajetí zpět do vlasti, reagoval nicméně v úterý na Budanovova slova Sergej Rjabkov, náměstek šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

„Chci říct jen tolik. Děláme maximum pro to, aby se naši lidé, naši bojovníci a spoluobčané vrátili domů,“ řekl.

Žádné zajatce, všechny postřílejte, měl nařídit Prigožin wagnerovcům

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám