Hlavní obsah

Šéf sudetských Němců považuje předčasné volby v ČR za vítězství demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Předseda Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt považuje úterní rozhodnutí českých poslanců rozpustit Sněmovnu za vítězství demokracie. Od předčasných voleb, jejichž konání tím zákonodárci umožnili, si slibuje stabilní vládu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bernd Posselt

Článek

Krok českých poslanců je „důležitým etapovým vítězstvím pro parlamentní demokracii v České republice, která nutně potřebuje posílení,” uvedl Posselt v tiskovém prohlášení. Momentálně nejvýznamnější politické síly v Česku podle něj v zájmu země odložily své spory, „aby umožnily na podzim nové volby, a postaraly se tak o to, že tato evropská země co možná nejdříve znovu získá stabilní vládu, která se bude těšit důvěře volených zástupců lidí”.

Posselt rozpuštění Sněmovny považuje za důležitý impuls pro pokračování německo-české spolupráce, „která v posledních letech tak nadějně začala”.

Narážel pravděpodobně na zlepšení vztahů mezi Českou republikou a německou spolkovou zemí Bavorsko, které kalila otázka poválečného vysídlení sudetských Němců z Československa. Většina se jich usadila právě v největší německé spolkové zemi a její představitelé obhajují jejich zájmy.

Nečasovy rezignace litují

O zlepšení vztahů mezi Českou republikou a největší spolkovou zemí se zasadili současný bavorský premiér Horst Seehofer a bývalý český ministerský předseda Petr Nečas, který letos v únoru navštívil Mnichov. Sešel se s oběma, se Seehoferem i Posseltem. [celá zpráva]

Jak Posselt, tak Seehofer pak vyjádřili lítost nad Nečasovou červnovou rezignací. Bavorsko ovšem není rovnocenným partnerem Prahy, tím je berlínská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám