Hlavní obsah

Šéf Evropské rady Michel otočil. Po kritice do europarlamentu kandidovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropské rady Charles Michel po kritice změnil rozhodnutí a nebude kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu. Oznámil to v pátek s odůvodněním, že nechce podrývat práci své instituce. Michel vede summity šéfů sedmadvacítky zemí Evropské unie a dnešní rozhodnutí mu umožní dovést jeho mandát do řádného listopadového konce.

Foto: Reuters

Charles Michel

Článek

Někdejší belgický premiér začátkem ledna oznámil, že se po více než čtyřech letech v čele Evropské rady hodlá ucházet o místo europoslance. To vyvolalo okamžitou kritiku od dalších evropských politiků, podle nichž mohl jeho předčasný odchod z funkce ovlivnit chod jedné z vůdčích unijních institucí.

„Nechci, aby nás toto rozhodnutí odvádělo od našeho poslání nebo podrývalo tuto instituci a náš evropský projekt ani aby bylo zneužíváno k rozdělování Evropské rady, která podle mě musí neúnavně pracovat v zájmu evropské jednoty,“ zdůvodnil náhlý obrat Michel. Uvedl, že se po jeho původním rozhodnutí objevila řada spekulací a že jej kritické reakce překvapily.

Jeho kritici například upozorňovali na to, že by svěřil své pravomoce do rukou maďarského premiéra Viktora Orbána, který je v Bruselu vnímán jako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a blokuje pomoc Ukrajině. V případě nepřítomnosti šéfa summitů totiž přechází odpovědnost za řízení vrcholných schůzek EU na vůdce kteréhokoli členského státu, jehož země zrovna Unii předsedá. Od července to přitom bude Maďarsko.

KOMENTÁŘ: Michel potápí poslední zbytky věrohodnosti vedení EU – Alex Švamberk

Komentáře

Orbán se za určitých okolností může stát šéfem Evropské rady

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám