Hlavní obsah

Sedmiletá Polka Alicja má srdce z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiletá Alicja se stala prvním dítětem v Polsku, kterému lékaři transplantovali srdce odebrané v zahraničí. Orgán pocházel z Česka, informovalo na svých internetových stránkách Slezské centrum pro nemoci srdce v polském Zabrze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři Alicji, která žije na severu Polska, ve dvou letech diagnostikovali restrikční kardiomyopatii, vzácné srdeční onemocnění. Kromě toho trpěla plicní hypertenzí, která z ní dělala kandidátku na transplantaci srdce i plic. To, že by se podařilo najít vhodného dárce, bylo nepravděpodobné.

Lékařům v Gdaňsku se ale povedlo zmírnit její problémy s plicní hypertenzí, a díky tomu ji mohli zařadit do programu na transplantaci srdce.

Odpovídající orgán se pro dívku našel v květnu v Česku.

„Bylo to před Dnem matek. Zrovna jsem jela s dcerami na holčičí nákupy,“ vypráví Tatiana, matka Alicji, o tom, jak jí z nemocnice zavolali, že mají pro dívku vhodné srdce. „Musely jsem se vrátit a rychle se vydat do Zabrze,“ dodává.

Alicja dostala srdce z Česka díky mezinárodní spolupráci, která vychází z toho, že když v dané zemi není pro daný orgán vhodný příjemce, může ho dostat někdo v zahraničí. Informace se objeví na evropském portálu Foedus, který sdružuje koordinátory transplantačních programů v jednotlivých zemích EU.

V ukrajinské hrudi bije polské srdce

Zahraniční

Slezské centrum pro nemoci srdce uvádí, že v Polsku se až dosud uskutečnily tři transplantace orgánů od dárců ze zahraničí. Kromě srdce z Česka pro Alicju to byl týž orgán také z Česka pro dospělého příjemce a játra od dárce v Německu. Polsko naopak u organizace Foedus zatím nahlásilo možnost předat tři orgány – dvoje plíce a jedno srdce.

Alicja už zahájila v nemocnici rehabilitaci a podle své matky má s každým dnem více síly. Do transplantace půl roku prakticky proležela, nyní začíná znovu chodit. „Už špacírujeme po nemocniční chodbě a na Alicji není vidět žádná únava. Něco takového dřív nebylo možné,“ vykládá nadšená matka. A Alicja už sní o tom, že bude jezdit na kole.

Průlom v medicíně? Britové změnili krevní skupinu ledviny od dárce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám