Hlavní obsah

Sečteno a potvrzeno: Merkelová s CDU získala třetinu hlasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové je jasným vítězem parlamentních voleb v Německu. Získala třetinu hlasů a Merkelová tedy povede zemi už čtvrté funkční období. Její strana ale ve volbách ztratila, stejně jako dosavadní koaliční partner sociální demokracie (SPD), takže Merkelová zřejmě bude skládat novou koalici. Poprvé se do parlamentu dostala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která získala třetí největší počet hlasů.

Foto: , ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Výsledky po sečtení všech hlasů potvrdily odhady zveřejněné bezprostředně po uzavření volebních místností. CDU/CSU získala 33 procent hlasů. Její dosavadní vládní partner SPD dostala 20,5 procenta, což pro ni představuje nejhorší výsledek v poválečných dějinách. AfD s 12,6 procenta se stala třetí nejsilnější silou v novém Spolkovém sněmu.

Po čtyřleté přestávce se do sněmu vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů, následovaní Levicí (9,2 procenta) a Zelenými s 8,9 procenta hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky voleb v Německu

V parlamentu po nedělních volbách usedne nejvíce stran od roku 1953. Devatenáctý spolkový sněm bude také největší v historii. Kvůli zvláštnostem německého volebního systému v něm neusedne původně zamýšlených 598 poslanců, ale 709. Toto číslo překonalo i nejvyšší odhady, které politologové vyslovovali před hlasováním.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozložení křesel v Bundestagu

CDU/CSU v parlamentu obsadí 246 křesel, tedy o 65 méně než v uplynulém volebním období. Sociální demokraté přišli o 40 křesel a do parlamentu vyšlou jen 153 poslanců. Naopak dosavadní opoziční strany si o několik poslanců polepší: Levice obsadí 69 a Zelení 67 křesel. AfD bude mít v novém parlamentu 94 a FDP 80 poslanců.

Zřejmě nová koalice

Očekává se, že vrcholní představitelé politických stran se v pondělí budou radit o výsledcích voleb. Po výrazných ztrátách, které zaznamenaly strany dosavadní vládní koalice, se jako o možné příští koalici hovoří o spojení CDU/CSU, FDP a Zelených. Sociální demokracie oznámila, že chce odejít do opozice.

Během dopoledne se v Berlíně a Mnichově sejdou vedení stran, které se dostaly do Spolkového sněmu. Zvláštní pozornost se nyní bude upírat ke svobodným demokratům (FDP), kteří se po čtyřech letech vrátí do parlamentu, a k Zeleným. Obě strany jsou pro CDU/CSU totiž podle všeho jedinými možnými partnery k jednání o vytvoření koalice. Takzvaná jamajská koalice, jak se spojení konzervativců, liberálů a ekologické strany označuje, na spolkové úrovni ještě nikdy nevznikla.

Reklama

Související články

AfD bodovala hlavně v bývalé NDR

K politickému zemětřesení v Německu, kdy se poprvé od konce druhé světové války do Spolkového sněmu dostala ultrapravicová strana, přispěly především spolkové...

Výběr článků

Načítám