Hlavní obsah

Se Salvinim by to šlo, s Le Penovou ne, říká polský premiér ke koalici PiS v europarlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská vládní konzervativní nacionalistická strana Právo a spravedlnost (PiS) je připravena jednat o koalici v novém Evropském parlamentu s italskou krajně pravicovou Ligou a její španělskou obdobou, stranou Vox. Uvedl to polský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovoru, který v pátek zveřejnil server Polskatimes.pl.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Italský vicepremiér Matteo Salvini, který vede protimigrační Ligu, se staví do popředí rostoucího hnutí nacionalistických vůdců, kteří usilují o navrácení moci členským státům a omezení migrace.

Salvini shromáždil v sobotu v Miláně nacionalisty z celé Evropy, včetně Marine Le Penové, která stojí v čele Národní sdružení, vůdce Alternativy pro Německo Jörga Meuthena či předsedy českého hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Do Milána však nepřijel Kaczyński ani maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Setkání nacionalistů v Miláně. Na snímku zleva Geert Wilders, Matteo Salvini, Jörg Meuthen, Marine Le Penová, Vaselin Mareshki, Jaak Madison a Tomio Okamura

Ustavení takového bloku ale ztěžují jak rozdílné otázky v pohledu na řešení migrace - Itálie požaduje kvóty, které Polsko a Maďarsko tvrdě odmítají - tak vzájemné třenice mezi nacionalistickými stranami.

„Jsme pružní, ale vylučujeme spojenectví s poslaneckým klubem, jehož členem bude francouzská Národní fronta. Jsme připraveni jednat se Salviniho stranou, se španělskou stranou Vox a s dalšími. Jsme eurorealisté a jsem si jist, že nové složení Evropského parlamentu bude více přát reformě Evropy, jakou si přejí občané, a ne jen technokraté,” prohlásil Morawiecki.

Šéf PiS Jaroslav Kaczyński před pár dny kritizoval strnu Marine Le Penové přejmenované na Národní sdružení jako příklad stran, které jsou „zjevně spojeny s Moskvou a dostávají její podporu”. „Nejdůležitější otázka zní, do jaké míry bude politika těchto uskupení ovlivněna Kremlem, pokud se stanou klíčovou silou v EU. Jinými slovy, jak silné jsou tyto vazby a závislosti,” dodal šéf PiS pokládaný za klíčovou postavu polské politiky.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

Letos Salvini navštívil Varšavu, kde se snažil získat do své koalice PiS, ale narazil na hranice spolupráce v důsledku polských hořkých zkušeností se staletou nadvládou Moskvy.

V předvolebních průzkumech před nedělním hlasováním v Polsku PiS soupeří o vedení s opoziční Evropskou koalicí. Ve Francii podle průzkumů vede Národní sdružení, podobně jako Liga v Itálii.

Europoslanci PiS jsou v současnosti spolu s českou ODS či britskými konzervativci součástí frakce Evropských konzervativců a reformistů (ACRE). ACRE ale nemá zájem rozbít EU, jen ji chce restrukturovat a omezit její byrokratickou moc .

Reklama

Výběr článků

Načítám