Hlavní obsah

Schwarzenberg: ČR a Gruzie žádají potrestání Kaddáfího

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který se v posledních dnech snaží krvavě potlačit protivládní povstání, musí být potrestán. Prohlásil to v pátek ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po jednání se svým gruzínským protějškem Grigolem Vašadzem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

„Toto chování je dneska opravdu nepřípustné, musí se patřičně potrestat, na tom jsme se sjednotili,“ řekl na Kaddáfího adresu ministr a dodal, že obě země zastávají „tvrdý přístup k režimu plukovníka Kaddáfího“.

Schwarzenberg čelil minulý týden kritice za výzvu k nevměšování se do událostí v Libyi.

Co se týče případného zavedení sankcí vůči Tripolisu, Praha se podřídí rozhodnutí Evropské unie. „Ani české ani gruzínské banky bohužel nemají uložené peníze od libyjských papalášů. Budeme se řídit tím, co řekne EU, není to předmět našeho bezprostředního zájmu, protože na tom můžeme málo měnit,“ vysvětlil.

Vašadze Česku poděkoval za podporu, kterou zemi poskytlo po válce s Ruskem v létě 2008, a ocenil, že Praha dělá pro Gruzii „vše, co je v jejích silách“.

„Tuto otázku otevíráme, když je to příhodné, na poradách ministrů zahraničí EU nebo na jiných fórech, kde se nám zdá, že je nutné připomenout, že tento protiprávní stav existuje,“ doplnil Schwarzenberg.

Jak vyplynulo z depeší americké ambasády v Praze, které nedávno zveřejnil server WikiLeaks, ČR po vypuknutí konfliktu chtěla, aby NATO vyslalo do Gruzie mírové jednotky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám