Hlavní obsah

Schválení Evropské komise se kvůli Želevové odkládá

– Brusel • Aktualizováno

Stažení sporné bulharské kandidátky na eurokomisařku Rumjany Želevové povede k odložení hlasování o celé Evropské komisi, které se mělo konat 26. ledna. Komise nezačne fungovat od začátku února, jak se dosud počítalo. Želevová odstoupila sama. O resignaci písemně informovala bulharského premiéra Bojka Borisova.

Článek

Želevovou, která zároveň rezignovala i na svou současnou funkci bulharské ministryně zahraničí, nahradí dosavadní viceprezidentka Světové banky Kristalina Georgijeva. Staronový předseda Evropské komise José Barroso si přál ženu

Přestože se výměna bulharské kandidátky uskutečnila rychle, hlasování o o osudu celé nové Evropského komise se neuskuteční 26. ledna. Zatím nebylo rozhodnuto o náhradním termínu, ten by v dohledné době měli stanovit předsedové jednotlivých parlamentních frakcí. Georgijeva musí nejprve vystoupit před europoslanci a odpovědět na jejich otázky. 

Želevová byla sporná

Bývalá bulharská ministryně zahraničí Rumjana Želevová byla nominována na eurokomisařku pro humanitární pomoc. Před poslanci Evropského parlamentu však nedokázala vysvětlit své majetkové poměry, ani údajné napojení svého manžela na organizovaný zločin.

 Socialističtí europoslanci minulý týden požádali šéfa Evropské komise José Barrosa, aby majetkové poměry Želevové prověřila i právní služba Evropského parlamentu. [celá zpráva]

Socialistům a dalším parlamentním frakcím vadilo působení Želevové ve společnosti Global Consult. Bulharská kandidátka tvrdí, že firmu opustila již před rokem 2007, tedy předtím, než začala působit v politice, ale poslanci mají informace, že byla vlastníkem společnosti až do roku 2009. To ale nepřiznala v dotazníku, který musel europoslancům odevzdat každý ze 26 kandidátů na eurokomisaře. Její manžel bývá obviňován z napojení na organizovaný zločin.

Právní služba Želevovou očistila, poslanci však dále pochybovali o její kompetentnosti. Její vystoupení podle nich bylo nepřesvědčivé. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám