Hlavní obsah

Scholz povolává do vlády epidemiologa, který rozděluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým německým ministrem zdravotnictví by se měl stát Karl Lauterbach (58), uznávaný epidemiolog ze Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) a častý host diskusních pořadů. Sdělila to v pondělí televize ZDF s odvoláním na prohlášení SPD.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Karl Lauterbach

Článek

Lauterbach, poslanec Spolkového sněmu od roku 2005, se v posledních měsících dostal do povědomí veřejnosti jako odborník na pandemii. Zviditelnil se zejména tím, že vyzval k přijetí epidemiologických opatření.

Lauterbach smí vycházet pouze s ochrankou

Minulý týden vyjádřil znepokojení nad padesátitisícovými davy na fotbalových stadionech. „Na žádném zápase by nemělo být více než pět tisíc diváků,“ řekl v reakci na zápas mezi Kolínem nad Rýnem a Borussií Mönchengladbach, který se hrál na zaplněném stadionu.

Scholzova kaňka: Pandemie? Ta počká

Evropa

Na sociálních sítích schytal hněv a zlobu fotbalových fanoušků. Lauterbacha ještě před oficiálním oznámením SPD podpořil jako šéfa zdravotnictví Markus Söder (54), bavorský premiér, šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), vůdčí politik budoucí konzervativní opozice vůči nové vládě kancléře Olafa Scholze (63).

Söder nesmlouvavě prosazuje omezení a požaduje mj. povinné očkování. Podotkl, že novým ministrem zdravotnictví by měl být někdo, kdo dokáže prosadit potřebná opatření. „Věřím, že to pan Lauterbach určitě zvládne,“ dodal.

„Lauterbach však také rozděluje. Smí vycházet pouze s ochrankou. Přísnost a důslednost, s jakou prosazuje tvrdá opatření v boji proti covidu-19, z něj udělaly nenáviděnou postavu pro popírače pandemie a odpůrce očkování. Urážejí ho a vyhrožují mu,“ sdělila televize ARD.

Povinná vakcinace pro vybrané

Nastupující německá vláda plánuje od poloviny března zavést povinné očkování proti koronaviru pro zaměstnance nemocnic, pečovatelských domů a dalších zdravotnických zařízení. Vyplývá to z kopie návrhu příslušného zákona, kterou má k dispozici televize RTL.

V Německu už si neočkovaní neškrtnou

Evropa

V návrhu zákona stojí, že vyjmenované profese musí do 15. března předložit doklad, že podstoupily vakcinaci, že nemoc překonaly, nebo doložit, že nemohou být očkovány.

Německo se k případnému povinnému očkování zatím staví zdrženlivě. Panují například obavy, že by se ještě více prohloubil nedostatek zdravotnického personálu.

Podpora této myšlenky však vzrostla s rostoucím počtem nakažených během čtvrté vlny pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám