Hlavní obsah

Scholz má v úřadu zrezavělou střechu, dostane novou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budovu úřadu spolkového kancléře v Berlíně čeká rozsáhlá rekonstrukce, ačkoli stojí teprve 22 let. V neutěšeném stavu je hlavně střecha, která je prý téměř celá zrezivělá. Sanační práce začnou v listopadu a potrvají tři roky.

Foto: Profimedia.cz

Spolkové kancléřství v Berlíně, lidově přezdívané „pračka“

Článek

Podle deníku Bild bude kancléř Olaf Scholz v devítipatrové budově, lidově přezdívané „pračka“, úřadovat i během přestavby. Dělníci nejprve kompletně odstraní starou střechu a poté „s ohledem na aktuální energetické požadavky“ začnou pokládat novou.

Sanace má zahrnovat položení tří izolačních vrstev na celkové ploše 3870 metrů čtverečních a nově budou řešeny také čtyři světlíky.

Veškeré práce se budou muset odvíjet tak, aby nijak nenarušily chod kancléřského úřadu. Na kolik rekonstrukce vyjde, Bild neupřesnil, jen napsal, že to bude pro daňové poplatníky drahé.

Scholzova koalice se Němcům zajídá

Zahraniční

Spolkové kancléřství na břehu řeky Sprévy v Berlíně funguje od roku 2001, kdy se do něj jako první nastěhoval sociální demokrat Gerhard Schröder.

Předtím dva roky řídil vládu z budovy bývalé východoněmecké Státní rady. Do roku 1999 sídlili spolkoví kancléři ještě v západoněmeckém Bonnu.

„Mohutný Kohl“ se nedočkal

Budova, za jejímiž zdmi dnes často padají rozhodnutí ovlivňující vývoj v celé Evropské unii, budila kontroverze už během stavby v 90. letech. Vyprojektovali ji architekti Axel Schultes a Charlotte Franková.

Přezdívku „pračka“ si získala proto, že při pohledu od centra Berlína dominuje její čtverhranná část připomínající prosklený buben.

Kritici moderně pojaté budově vyčítají, že je příliš monstrózní. Zlí jazykové tvrdí, že to bylo proto, aby se do ní vešel mohutný křesťanskodemokratický „kancléř sjednotitel“ Helmut Kohl, za jehož éry se začalo stavět.

Kohl, jenž stál v čele spolkové vlády do roku 1998, se však už do nového úřadu nestihl nastěhovat.

Nález podezřelého balíčku uzavřel německé kancléřství

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám