Hlavní obsah

Sbohem, Česko. V ruské televizi se nevybíravě naváželi do střední Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ruský agent KGB Andrej Bezrukov vyjevil v propagandistické show Vladimira Solovjova v televizi Rossija-1 svou vizi o znovuvytvoření Rakouska-Uherska, které by podle jeho představ mělo být pod vojenskou ochranou Ruska. Záznam z nedělní debaty, ve které tento návrh zazněl, sdílel na síti X poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Foto: Anton Heraščenko/Síť X

Bývalý agent KGB Andrej Bezrukov

Článek

„Po našem vítězství (ve válce na Ukrajině) se podíváme na budoucí Evropu a řekneme si: ‚Podívejme, je tu milé a zdánlivě neutrální Rakousko. Je tu Slovensko, které řeklo, že se cítí nepříjemně v blízkosti válčící Ukrajiny a že je lepší jí nepomáhat. Je tu Maďarsko, které s ní (s Ukrajinou) také nechce mít nic společného‘,“ prohlásil Bezrukov, který přijal pozvání do pravidelného propagandistického pořadu Vladimira Solovjova.

„Pak je tu ještě bývalá Jugoslávie, Srbsko a další země. Udělejme z této střední Evropy neutrální území. Udělejme rakousko-uherské území,“ pokračoval v popisu své vize, jejíž realizace by znamenala konec České republiky, která by se stala součástí jeho vysněného Rakouska-Uherska.

V tu chvíli se do diskuse vložil i moderátor Solovjov. „Dlouho jsem čekal, až tohle někdo řekne,“ řekl viditelně pobaveně a se širokým úsměvem na tváři.

„Pojďme znovu oživit Rakousko-Uhersko,“ prohlásil dále bývalý agent KGB, který je též známý pod svým krycím jménem Donald Heathfield. Nový územní celek má podle něj sahat od Polska a Pobaltí až ke Středozemnímu moři.

„My jim řekneme: ‚Hele, my na vás nezaútočíme‘,“ pokračoval Bezrukov, aniž by připomněl Budapešťské memorandum z roku 1994, které Rusko podepsalo a které mělo poskytnout Ukrajině záruku územní integrity. Memorandum ale v roce 2014 Rusko anexí Krymu porušilo a loni v únoru zahájilo plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu.

„Dokonce tam umístíme vlastní kontingent, aby nikdo nezaútočil na ně,“ zakončil „velkoryse“ svoji myšlenku Bezrukov, který působil jako spící agent KGB, a to až do roku 2010, kdy ho odhalily Spojené státy americké.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý agent KGB Andrej Bezrukov

Solovjovova show

V pořadu předního ruského propagandisty není podobné fantazírování odtržené od reality nijak výjimečné. Už dříve v něm například Solovjov přirovnal jarní útok dronů na Kreml k teroristickým útokům z 11. září 2001, kdy dvě dopravní letadla unesená teroristy narazila do Světového obchodního centra v New Yorku.

Ve své pravidelné show opakovaně vyzývá k útokům na Severoatlantickou alianci. Posledně se tak vyjádřil v souvislosti se zeměmi, na jejichž území dochází ke cvičení ukrajinských vojáků, tedy i Česko, s tím, že by útoky měly být jak jaderné, tak konvenční.

„Musíme podniknout jaderné nebo konvenční údery na místa, kde se ukronacisté cvičí mimo Ukrajinu, ať už je to kdekoliv. Měli bychom před tím varovat, vysvětlit to a provést to. To je vše,“ prohlásil tehdy Solovjov.

„Není na co čekat.“ Solovjov vyzval po summitu NATO k jaderným úderům na Česko a další země

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám