Hlavní obsah

Sarkozy vzkázal eurokomisařce, že pokud chce Romy, může si je vzít

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vzkázal eurokomisařce Viviane Redingové, která kritizovala deportace Romů z Francie, že Romy může přijmout ve své zemi, v Lucembursku. Lucemburský ministr zahraničí označil údajná Sarkozyho slova za zlovolná.

Článek

Sarkozy "řekl, že jenom aplikuje evropské normy a francouzské zákony, a že Francii nelze absolutně nic vyčítat. A že pokud si je (Romy) Lucemburčané chtějí vzít, není to žádný problém," sdělil senátor vládního Svazu pro lidové hnutí Bruno Sido. "Řekl: naše politika je dobrá a je skandální, že Evropa se takto vyjadřuje o tom, co Francie dělá."

Redingová o deportacích prohlásila, že ji nenapadlo, že se po druhé světové válce něco takového může dít.

Komisařku pobouřil francouzský oficiální oběžník, který vyzval úřady k vyhošťování Romů. "Vzniká pocit, že lidé jsou vykazováni z jedné členské země (EU) jen proto, že patří k jisté etnické menšině. Myslela jsem, že Evropa již nebude svědkem podobné situace po druhé světové válce," prohlásila Redingová.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn označil Sarkozyho slova za "zlovolná" a řekl, že Redingová nemluvila jako Lucemburčanka, ale jako členka Evropské komise. "Nemluví za Lucembursko a nedostala žádné pokyny z Lucemburska. To, že Nicolas Sarkozy směšuje státní příslušnost komisařky a Lucembursko, je něco zlovolného," řekl ministr agentuře AFP. Dodal, že "ví, že Nicolas Sarkozy má s Lucemburčany problémy, ale i tak nelze věci přehánět".

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Vyhoštěná romská rodina po příletu do Bukurešti, kam přiletěla z Marseille.

Paříž v létě zpřísnila politiku vyhošťování rumunských a bulharských Romů, kteří se po tříměsíčním legálním pobytu ocitli ve Francii bez potřebných prostředků a povolení, jak vyžaduje zákon.

Redingová v úterý pohrozila Francii právními kroky a slíbila předat komisi příslušný návrh. Paříž je přesvědčena, že jedná v duchu unijních norem. Tvrdí, že Romové odjíždějí dobrovolně. Na cestu dostávají příspěvek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám