Hlavní obsah

Ruštinu v úředním styku nechce 66 procent Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestašedesát procent Ukrajinců se domnívá, že by ruština neměla být v jejich zemi druhým úředním či státním jazykem, což je status, který nyní nemá. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil Kyjevský mezinárodní sociologický institut. Opačného názoru jsou pouhá tři procenta dotázaných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Je to výrazný posun: ještě v 90. letech minulého století se vyslovovalo proti ruštině jako dalšímu úřednímu jazyku pouze 18 procent Ukrajinců, v roce 2015 ji odmítalo 21 procent respondentů, cituje z průzkumu Ukrajinska pravda.

Nejvíce odpůrců ruštiny v úředním styku je mezi nejmladšími respondenty průzkumu ve věku 18 až 29 let, je jich plných 84 procent. S přibývajícím věkem procento klesá, přesto i u respondentů nad 70 let tento názor zastává plná polovina z nich.

I mezi částí populace Ukrajiny, která doma hovoří převážně rusky, celkově převládá názor, že by ruština měla být úplně vyloučena z úředního styku (43 procent dotázaných), proti oficiálnímu statusu ruštiny coby druhého státního jazyka je 11 procent dotázaných z této skupiny.

Tolerance „úřední“ ruštiny klesá směrem od východu na západ ukrajinského území. I na východě ale počet jejích odpůrců vzrůstá (ze 3 procent v roce 2015 na 40 procent v roce 2024), uvádějí autoři průzkumu.

„Je důležité poznamenat, že pokud bychom zdůraznili, že nejde o zákaz každodenní komunikace v ruštině, s vysokou mírou pravděpodobnosti by se pro úřední status ruštiny vyslovilo ještě méně lidí,“ tvrdí sociologové.

Takřka čtvrtina respondentů zároveň připouští, že by se ruský jazyk mohl stát úředním v těch regionech, kde by si to přála většina obyvatel.

Ukrajinci se v Brně pohádali kvůli ruštině, jeden skončil s těžkým zraněním

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám