Hlavní obsah

Ruští vyšetřovatelé prý znají vraha Estěmirovové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští vyšetřovatelé znají totožnost pachatele loňské nájemné vraždy čečenské ochránkyně lidských práv Natalje Estěmirovové. Oznámila to ve čtvrtek ruská agentura Interfax s odvoláním na anonymní zdroje ruské justice. Informaci však posléze popřel šéf nevládní organizace Memorial, pro niž padesátiletá Estěmirovová na Kavkaze pracovala.

Foto: Dylan Martinez/Files, Reuters

Natalja Estěmirovová

Článek

Aktivistka byla loni 15. července unesena v čečenské metropoli Grozném a později bylo její mrtvé tělo, nesoucí stopy střelných poranění, nalezeno v sousedním Ingušsku.

Memorial loni přičetl odpovědnost za tuto vraždu čečenskému proruskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi, který to rezolutně popřel. Nad vraždou vyslovil pobouření ruský prezident Dmitrij Medvěděv a nařídil zevrubné vyšetřování.

Agentura Interfax neuvedla jméno údajného vraha, nicméně oznámila, že ruským policistům stále uniká. Jméno osoby nebo osob, které si vraždu objednaly, policie nezná.

"Moji kolegové se spojili s představiteli vyšetřovací skupiny, která se vraždou Estěmirovové zabývá, a ti informaci o zjištění jména vraha popřeli," řekl však později šéf Memorialu Oleg Orlov.

Estěmirovová shromažďovala důkazy o porušování lidských práv v Čečensku od počátku druhé rusko-čečenské války v roce 1999. Spolupracovala také s investigativní novinářkou Annou Politkovskou, další kritičkou války Ruska proti separatistům na Kavkaze. Ta byla zastřelena ve svém domě v Moskvě v roce 2006. Její vražda nebyla dosud objasněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám