Hlavní obsah

Rusové zvažují kvůli štítu USA rozmístit rakety u Kaliningradu

Právo, ČTK, lkd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko zvažuje rozmístění raket schopných nést jaderné hlavice na území své baltské enklávy kolem Kaliningradu. S odvoláním na zdroje blízké ruskému ministerstvu obrany to napsal britský server Times Online. Na západní Evropu by tak poprvé od konce studené války znovu mířily ruské zbraně.

Článek

Kaliningrad navštívili podle informací serveru před dvanácti dny ruští experti, kteří zkoumali tamní možnosti k rozmístění nejmodernějších jaderných zbraní. Pro dislokaci střel přichází kromě zmíněné ruské enklávy v úvahu i Bělorusko. Rakety by podle citovaného zdroje mířily na Evropu.

Ruský postoj je zřejmou reakcí na plánované rozmístění amerického protiraketového štítu v Česku a Polsku. „Šlo by o naprosto legitimní opatření. Jestliže chce Amerika zvýšit svou vojenskou přítomnost v Evropě, pak máme právo postupovat stejně,“ řekl serveru zdroj z ruského ministerstva obrany.

„Jak by se Spojené státy cítily, kdybychom umístili naše antirakety na Kubu nebo do Venezuely?“

Záměr USA vybudovat radar v Česku a raketovou základnu v Polsku Rusko, jak známo, velice popudily. Ruský premiér Vladimir Putin loni ještě jako prezident varoval, že Rusko by mohlo zamířit své rakety na Česko a Polsko, budou-li tam vybudovány části amerického štítu. Ruští generálové rovněž upozornili, že v tom případě odpovědí umístěním taktických raket v Bělorusku a obnovením výroby raket krátkého a středního doletu.

Po podpisu americko-české dohody o zřízení radaru v Brdech dalo Rusko najevo, že v případě ratifikace smlouvy českým parlamentem může následovat i vojenská odpověď. Americký protiraketový deštník je totiž podle Moskvy s to narušit bezpečnost a stabilitu nejen v Evropě, ale i v globálním měřítku.

„Je naprosto jasné, že podpisem smlouvy začala nová etapa uskutečňování myšlenky protiraketového štítu. Jsme tím krajně znepokojeni,“ reagoval na zprávu o podpisu dokumentu ČR–USA ruský prezident Dmitrij Medvěděv po summitu G8 v Japonsku. „Nebudeme kvůli tomu hysteričtí, ale budeme uvažovat o odvetných opatřeních,“ dodal. Pentagon Moskvu ujišťuje, že protiraketový štít je zaměřen proti hrozbám z Blízkého východu, a ne proti Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám