Hlavní obsah

Rusové v Maďarsku obnovují sovětské vojenské památníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ambasáda v Budapešti obnovila v posledním období několik sovětských vojenských památníků z období druhé světové války v Maďarsku. Web hvg.hu upozornil, že letos v lednu se tak stalo ve městě Gödöllő a v červnu v obci Csákberény.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při odhalení zrekonstruovaného památníku v Gödöllő ruský vojenský atašé Oleg Smirnov podle hvg.hu řekl, že v současnosti mají ruští vojáci na Ukrajině podobné poslání jako jejich předchůdci za druhé světové války, kteří zemi osvobozovali od nacismu. Web žádal o vyjádření oficiální maďarské státní orgány, ale odpovědi se nedočkal.

U obce Csákberény probíhala 16. března 1944 bitva mezi maďarskými a sovětskými jednotkami, která měla stovky obětí na obou stranách. U obce dnes stojí dva památníky padlým maďarským i sovětským vojákům. Agentura TASS informovala, že obnovený památník sovětským vojákům odhalili letos 19. června a rekonstrukce byla hrazena z peněz ruských daňových poplatníků.

Paradoxně právě v tento den si Maďarsko připomíná odchod posledního sovětského vojáka z území Maďarska v roce 1991. „Šlo pravděpodobně o plánovanou obnovu památníku, ale není vyloučeno, že načasování na toto datum a na období, kdy Rusko bojuje na Ukrajině, má provokativní charakter,“ konstatoval historik Tamás Hoffmann.

Na území Maďarska je celkem 830 sovětských vojenských památníků a ruská ambasáda začala s jejich postupnou obnovou před třemi lety. Ročně obnoví osm až deset takových památníků.

Tři z ukrajinských vojáků, které předali Rusové do Maďarska, se vrátili na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám