Hlavní obsah

Obyvatelky Balaklije v slzách vítají osvoboditele. Dáte si lívance? Ještě nám zbyly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský list The Guardian v pátek zveřejnil video údajně natočené v nově osvobozeném městě Balaklija nedaleko Charkova, na kterém tamní obyvatelky vítají ukrajinské osvobozenecké síly. Viditelně dojatým ženám vojáci radí, aby se pro jistotu ještě schovaly ve sklepě, jelikož ostřelování ze strany nepřítele může pokračovat.

Foto: Twitter/@ngumenyuk, Bez zdroje

Ukrajinky v Balaklije vítají osvoboditele

Článek

„Dobrá práce, kluci!“ je slyšet na videu, zatímco jedna po druhé vystupuje z domu, aby přivítala ukrajinské vojáky. Objetí střídá polibek.

„Šest měsíců jsme se modlily, abyste se k nám vrátili,“ říká jedna z plačících žen, která neustálé boje už podle svých slov nemohla vydržet.

„Pro jistotu ještě prosím nějakou dobu zůstaňte ve sklepě, protože mohou město ještě dále ostřelovat,“ upozorňuje voják, na jehož těle je kamera zřejmě přichycená. „Ale už jsme tady, všechno je v pořádku,“ dodává.

„Děkujeme vám, chlapci. Zbyly nám nějaké oladki (kefírové lívance, pozn. red.), chtěli byste je ochutnat?“ ptá se žena.

„Trochu později, trochu později,“ odpovídá voják.

Video na Twitteru sdílela ukrajinská novinářka Natalija Gumeňuková, britský list Guardian ho do svého článku vložil se slovy, že bylo „údajně natočeno v Balakliji.“

Kupjansk zřejmě znovu ukrajinský

Na sociálních sítích koluje ještě jedno video, tentokrát z hlavního náměstí ve městě. Dvě ženy na záběrech objímají a fotí se s ukrajinskými vojáky.

Ukrajinská protiofenzíva zatím postupuje podle všeho velmi efektivně. Americký think-tank ve čtvrtek v noci napsal, že očekává, že do 72 hodin Ukrajinci znovu dobydou i město Kupjansk – klíčový logistický bod ruských okupantů v Charkovské oblasti.

Novinář Ilja Ponomarenko na Twitteru v pátek v půl jedné odpoledne sdílel fotografii, na které jsou ukrajinští vojáci zachyceni u cedule u jižního vjezdu do města. Dá se tak předpokládat, že ruské síly v této oblasti padly.

Reklama

Výběr článků

Načítám