Hlavní obsah

Rusové plánují obsadit letiště v Kišiněvě, potvrdil moldavský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má několik plánů, jak destabilizovat Moldavsko. Jedním z nich je obsazení mezinárodního letiště Kišiněv, na kterém by měla začít přistávat invazní vojska. Podle moldavského serveru Moldova 1 o tom informoval tamní premiér Dorin Recean. Potvrdil tak dřívější prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Moldavska Dorin Recean

Článek

„Rusové to všechno plánují už dlouho. Moldavsko a Rusko však nemají společnou státní hranici. Takže jak by měli realizovat svůj plán (otevřít z Moldavska novou frontu na Ukrajině - pozn. red.)? Kam by tam poslali své vojáky a vybavení? Rusové k tomu potřebují letiště. Nyní je však v Moldavsku pouze jedno letiště, v hlavním městě Kišiněvě. Takže musí využít toto letiště a všechny zdroje Podněstří,“ řekl Zelenskyj tento týden v rozhovoru pro italský list La Repubblica.

Ukrajinský prezident se odvolával na informace ukrajinských tajných služeb. Moskva podle informací Newsweeku jeho slova popřela s tím, že se Kyjev snaží Moldavsko zatáhnout do konfliktu s Ruskem.

Recean: Je to pravda, ale jsme připraveni

Moldavský premiér nicméně řekl, že se zakládají na pravdě. „Několikrát jsem zmínil, že stále existuje několik scénářů destabilizace, nyní byl zmíněn pouze jeden. Zahrnují několik prvků včetně těch, které jste zmínil ze slov pana prezidenta Zelenského, ale také jsem zmínil, že naše instituce jsou připraveny čelit takovým výzvám,“ řekl ministerský předseda Dorin Recean podle serveru Moldova 1.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, je vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko. Od začátku války na Ukrajině se dostalo pod enormní tlak zesílený obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území, aby k Moskvou ovládaným územím připojilo proruský separatistický region Podněstří, připomněla ČTK.

Již od začátku války na Ukrajině před téměř rokem se i Moldavsko, které má prozápadní vládu, snaží navázat bližší vztahy se svými západními partnery. Loni v červnu přiznala EU Moldavsku, stejně jako i Ukrajině, status kandidátské země.

Moldavsko krátce uzavřelo vzdušný prostor. Asi kvůli balonu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám