Hlavní obsah

Rusové na Rudém náměstí opět poručí větru a dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Před blížící se páteční vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí se ruské vojenské letectvo opět chystá poručit větru a dešti a zajistit nad centrem Moskvy krásné počasí. Rozhánění mraků začne už ve středu, tedy v den inaugurace nového prezidenta Dmitrije Medveděva. Nespokojeni jsou ekologové, kteří se kvůli rozhánění mraků soudí s federální hydrometeorologickou službou Rosgidromet.

Foto: Profimedia.cz

Rudé náměstí v Moskvě letos spatří i bombardéry.

Článek

"Pokud to bude nutné, je na základně Čkalovskij k dispozici celkem 12 letadel ruských ozbrojených sil, které budou připraveny vyletět nad určené oblasti a použít speciální reagenty," řekl šéf meteorologické služby ruského letectva Igor Tichonov.

Princip rozhánění oblaků se podle něj dá zjednodušeně popsat jako vypuštění tekutého dusíku se sloučeninami stříbra či obyčejného prachu z cementu nad mraky. Použití určité látky je prý dané typem oblačnosti. Kombinace reagentů s mraky způsobuje krystalizaci a důsledkem je podle Tichonova okamžitý déšť či sněžení. Podobné kroky musí ale začít i několik stovek kilometrů proti větru od místa, kde má být slunečné počasí.

Tichonov zdůraznil, že reagenty nejsou ekologicky nijak nebezpečné. Ekologové s ním ale nesouhlasí a zdůrazňují, že podobný postup používaný agenturou Rosgidromet neprošel potřebnými ekologickými expertízami.

Přehlídka v den výročí konce války

V Moskvě se tento týden po letech poprvé vrátí na Rudé náměstí těžká vojenská technika a na nebe desítky vojenských letadel. Přehlídka k 63. vítězství ve druhé světové válce výrazně komplikuje dopravu ve více než desetimiliónové metropoli, při několika zkouškách se v minulých dnech po celém městě vytvořily obří dopravní zácpy.

Podle publicisty Borise Klina, který se společně s advokáty ekologického právního střediska Rodnik (Pramen) žalobou domáhá kompenzace způsobených škod ve výši jednoho miliónu rublů (asi 700 000 korun), je navíc problémem právě déšť jako důsledek snahy způsobit v Moskvě pěkné počasí. "Loni 1. září byly děti v okolí Moskvy, včetně mé dcery, záměrně zbaveny možnosti oslavit v parku začátek školního roku. Pršelo. A v Moskvě se vesele slavilo," napsal Klin v deníku Izvestija.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám