Hlavní obsah

Ruský voják převrátil do příkopu raketový systém za tři miliardy. Zřejmě byl opilý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tula

Ruský armádní řidič ve čtvrtek poblíž Tuly nezvládl řízení a převrátil mobilní systém protiraketové obrany S-400 Triumf i s raketami do příkopu. Informovala o tom ruská média s tím, že rakety neexplodovaly a voják vyvázl se zlomenou rukou. O alkoholu v jeho krvi se – na rozdíl od informací kolujících po Telegramu – nezmiňují.

Systém protivzdušné obrany S-400 při přehlídce na Rudém náměstí. Ilustrační foto

Článek

„Včera (ve čtvrtek) voják ztratil kontrolu nad řízením a převrátil nosič protiletadlového systému do příkopu. Vozidlo spadlo na rakety, ty se ale naštěstí neaktivovaly. Dechová zkouška řidiče vyšla pozitivní,“ napsal ruský telegramový účet Baza, který se věnuje informování o armádním dění.

O nehodě psala i ruská média, mezi nimi například server Life.ru, ta ale alkohol nezmiňují. Zmiňují ho ale uživatelé sociálních sítí, kteří se ovšem neshodnou na tom, kolik toho měl 33letý voják před jízdou vypít. Některé příspěvky uvádějí hodnoty pod jedno promile, jiné uvádějí i přes tři promile.

Nehody si povšiml i bývalý náměstek ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko, který na Twitteru upozornil, že systém S-400 vyjde na 160 milionů dolarů, což v přepočtu odpovídá 3,42 miliardy korun.

Jaké jsou škody na havarovaném systému, není známo. Podle informací účtu Baza ale byly poškozeny brzdy soupravy a armáda ho proto prozatím zanechala na místě.

S-400 jsou moderní systémy protiletecké obrany určené k likvidaci vzdušných cílů, jako jsou taktické a strategické bombardéry, taktické balistické střely a balistické rakety středního dosahu, nadzvukové vzdušné cíle, ale i letadla včasné výstrahy.

Kamera zachytila explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám