Hlavní obsah

Ruský aktivista v Moskvě na výročí okupace spálil vlajku SSSR

– Moskva

Ruský aktivista Vladimir Špitaljov spálil v pátek před českou ambasádou v Moskvě sovětskou vlajku se srpem a kladivem. Učinil tak na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Uvedl to Český rozhlas. Špitaljov také připomněl, že současné ruské vedení opět začalo události z 21. srpna 1968 ospravedlňovat.

Foto: Profimedia.cz

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Rus během své manifestace držel ceduli s nápisem Promiňte za 1968, text byl v ruštině a češtině. Před policistou, který se ho pokusil zadržet, utekl.

Protest proti invazi do Československa, kterou vedla sovětská vojska, se v Moskvě poprvé konal již 25. srpna 1968. Na Rudém náměstí se tehdy sešlo osm lidí, které média i historici nazývají osmi statečnými.

Před dvěma lety ruská policie na Rudém náměstí zadržela deset lidí, kteří si připomínali 45. výročí vpádu. Mezi zadrženými byl i bratranec Vadima Deloneho, který patří ke zmíněným osmi statečným.

Ruská média už dříve vysílala lživý dokument

Nekulaté výročí letos ruská média nezaznamenala. Televize ale už dříve odvysílala dokument, podle kterého byla invaze Varšavské smlouvy zákrokem proti chystanému převratu, který mělo na svědomí NATO a bývalí esesáci a fašisté. Podobnou interpretaci používal pro ospravedlnění okupace Sovětský svaz.

Snímek vyvolal mohutnou kritiku ze strany českých a slovenských odborníků i politiků. Prezident Miloš Zeman uvedl, že ruská televize v dokumentu lže. Kritizovali ho i další čeští politici. [celá zpráva]

Dokument měla v plánu vysílat i Česká televize, Rusové si ale nakonec jeho prodej rozmysleli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám