Hlavní obsah

Ruskou novinářku, která v živém vysílání odsoudila invazi, zaměstnal Die Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý list Die Welt přijal jako svou zpravodajku ruskou novinářku Marinu Ovsjannikovovou. Žena se před časem dostala na titulní stránky novin, když protestovala v živém vysílání státní televize proti ruské invazi na Ukrajinu. S odvoláním na německou mediální skupinu Axel Springer to v pondělí uvedla agentura Reuter

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruská moderátorka narušila vysílání s transparentem proti válceVideo: Reuters

 
Článek

Třiačtyřicetiletá novinářka bude psát a točit reportáže z Ukrajiny a Ruska pro deník Die Welt a pro televizní zpravodajský kanál Welt.

Ovjsannikovová v polovině března narušila živé vysílání nejsledovanější ruské televizní stanice Pervyj kanal. V hlavním vysílacím čase se objevila za zády moderátorky a roztáhla plakát s nápisem, kde mimo jiné stálo: „Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou”.

Televize viní protestující redaktorku ze zrady. Volala prý Britům

Válka na Ukrajině

Ovsjannikovovou poté zadržela policie a byla jí udělena pokuta 30 tisíc rublů (přibližně 6700 korun). Úřady poté ženu obvinily z diskreditace armády, soud se bude tímto obviněním zabývat 14. dubna. Žurnalistce zřejmě hrozí další pokuta ve výši 30 tisíc až 50 tisíc rublů (přibližně 6700 až 11 300 korun).

Není jasné, zda bude čelit ještě nějakému dalšímu, závažnějšímu obvinění. V zemi byl nedávno přijat zákon, podle kterého lidem označujícím operaci Moskvy na Ukrajině za "válku" či "invazi" hrozí až 15 let vězení.

Ovsjannikovová: z tváře propagandy ikona disentu

Zahraniční

Hájila etiku a z Ruska nechce

Ovjsannikovová svým protestem „hájila nejdůležitější novinářskou etiku – navzdory hrozbě státní represe”, uvedl v prohlášení šéfredaktor listu Die Welt Ulf Poschard. „Jsem nadšený, že s ní mohu spolupracovat," dodal.

Novinářka před měsícem řekla Reuters, že se obává o svou bezpečnost, ale doufá, že její manifest otevře oči Rusům zaslepeným propagandou. Rusko opustit nechce, v televizi dala už dříve výpověď. Rusy od prvního protestu v televizi opakovaně vyzvala k odsouzení ruské invaze na Ukrajinu.

Jsem jen člověk. Ruská novinářka se bojí o život

Evropa
Foto: Marina Ovsyannikova, Reuters

Zaměstnankyně Prvního kanálu Marina Ovsjannikovová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám