Hlavní obsah

Ovsjannikovová: z tváře propagandy ikona disentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská novinářka Marina Ovsjannikovová (44) celý svůj profesní život pomáhala šířit propagandu režimu Vladimira Putina. Až do pondělí, kdy se z ní stala hrdinka kritiků Kremlu, když se v živém vysílání ruské státní televize ukázala s protiválečným transparentem.

Foto: Profimedia.cz

Marina Ovsjannikovová

Článek

Ovsjannikovová, za svobodna Tkačuková, se narodila v Oděse a vyrostla v Grozném, odkud se její rodina přestěhovala do jihoruského Krasnodaru.

V Krasnodaru začala svůj kariérní vzestup. Koncem devadesátých let se stala populární tváří TV Kubáň. V tu dobu se také provdala za Igora Ovsjannikova, zaměstnance zpravodajské televize RT, později se ale rozvedli.

Po celém Rusku se demonstruje proti válce, policie hromadně zatýká

Válka na Ukrajině

Ovsjannikovová se později přestěhovala do Moskvy, kde začala pracovat pro Pěrvyj kanal, pilíř ruské televizní propagandy. Vypracovala se až na producentku hlavních večerních zpráv a žila v luxusu. Na sociálních sítích zveřejňovala fotky z cest po Evropě či Jižní Americe, ozdobená drahými šperky a oděná do kožešin.

Podle kolegů se Ovsjannikovová politicky neangažovala. Zlom ale přišel s invazí na Ukrajinu. „Strávila jsem mnoho let vyráběním propagandy Kremlu a teď se za to velice stydím,“ řekla ve vzkazu, který natočila před televizním protestem.

Na Ukrajině zabíjíte své sestry a bratry, apeloval Schwarzenegger na Rusy

Evropa

Soud ji v úterý potrestal pokutou v přepočtu přes šest tisíc korun, není však jisté, jestli nebude čelit ještě dalšímu obvinění.

„Samozřejmě že mám strach. Může se stát cokoliv, autonehoda, cokoli, co chtějí, toho jsem si vědoma,“ řekla týdeníku Spiegel. Podle svých slov je momentálně „nepřítelem číslo jedna“.

Stresující je prý i situace v rodině. „Na mého syna to všechno dopadá a ve svém věku prochází velmi těžkou fází. Obvinil mě, že jsem zničila naše životy,“ prozradila. Dodala, že nemá v plánu z Ruska utéct. „Jsem vlastenec, můj syn ještě větší. Nechceme emigrovat,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám